Aquesta web fa servir cookies. Seguir navegant per ella implica la seva acceptació

Zona d'enllaços

Arreu del món i sobretot en els països més desenvolupats, aquests darrers anys s’han fet campanyes per conscienciar la població del problema del malbaratament.

A continuació, trobareu diferents enllaços amb guies i documentació feta a partir d’estudis sobre aquest fenomen. I finalment, una tria d’audiovisuals de caràcter divulgatiu.

Més enllaços

  • Save Food

    Un terç de tots els aliments o bé es malbarata o es perd - una quantitat que seria suficient per satisfer les necessitats mundials d'aliments. SAVE FOOD té com a objectiu impulsar innovacions, promoure el diàleg interdisciplinari i suscitar debats per tal de generar solucions, a través de tota la cadena de valor "del camp a taula". Amb la participació de tots els actors i en un front ampli: membres de la indústria, la política i la societat civil,

    Entrar-hi

    Dia Mundial de l'Alimentació

    El passat 16 d'octubre es va celebrar el Dia Mundial de l'Alimentació, posant en èmfasi el canvi climàtic i l'efecte que produeix damunt els més pobres, molts dels quals són petits agricultors, pescadors i ramaders. Mentre la població va creixent, cal adaptar els sistemes agrícoles i alimentaris als efectes adversos del canvi climàtic per fer-se més resilients, productius i sostenibles davant el creixement mundial de la població i la necessitat d'una millor productivitat i eficiència.

    Entrar-hi

    Restaurants i hotels contra el malbaratament alimentari.

    Les organitzacions Rezero, Banc de Recursos, Nutrició Sense Fronteres i el grup GSR, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’agencia de Residus de Catalunya, són les impulsores de la iniciativa “Remenja’mmm, massa bo per llençar-ho” que implica restauradors i clients. L’objectiu principal és sensibilitzar tant als consumidors com a la indústria de restauració i hostaleria, en la prevenció del malbaratament alimentari tot oferint propostes i accions alternatives per a la seva reducció. Els restaurants s’hi poden adherir gratuïtament i disposaran de bosses i carmanyoles dissenyades per la campanya que oferiran als comensals que no s’hagin acabat el seu plat o beguda.

    Entrar-hi

    El valor dels aliments

    Video-reportatge de la campanya "El Valor dels Aliments", per visibilitzar les causes del malbaratament alimentari relacionades amb la pèrdua de valor ambiental, cultural i econòmic dels aliments. Volem sensibilitzar a la població sobre la importància que té el tipus de consum que fem sobre el malbaratament alimentari i la pèrdua de valor dels aliments. Produït per la Fundació ENT, amb la col·laboració de Associació Naturalistes de Girona, Espai Ambiental i la COPA. Amb el Suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

    Entrar-hi

    Pont Alimentari

    Projecte que pretén reduir el malbaratament alimentari mitjançant la redistribució d'excedents d'empreses a entitats que atenen col·lectius vulnerables. El projecte és promogut per la Fundació Prevenció de Residus i la Fundació Banc de Recursos, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

    Entrar-hi

    Te lo sirvo verde

    Assessoria en sostenibilitat. Empresa que desenvolupa estratègies per assessorar i aportar valor social en la gestió sostenible de restaurants. Incideix en com reduir la petjada ambiental (energia, aigua i residus) a la vegada que reduir-ne les despeses optimitzant-ne el consum. Fa disseny de menús sostenibles, justos i saludables.

    Entrar-hi

    Nacions Unides per el Medi Ambient

    Campanya del programa de les Nacions Unides per el Medi Ambient (PNUMA), FAO i Messe Düsseldorf sobre el malbaratament alimentari

    Entrar-hi

    The Global FoodBanking

    Associació mundial que comprèn tots els Bancs d’Aliments situats als diversos continents.

    Entrar-hi

    Fundació Banc dels Aliments Barcelona

    Entitat benèfica sense ànim de lucre que lluita contra el malbaratament i la fam a nivell local.

    Entrar-hi

    "La alimentación no tiene desperdicio, aprovéchala"

    El Projecte AECOC Contra el Malbaratament Alimentari renova la seva pàgina web, que vol ser un instrument viu on trobar exemples i bones pràctiques de reducció del malbaratament i aprofitament alimentari, així com d'activitats relacionades amb la cogeneració de productes, generació d'energia i un llarg etcètera.

    Entrar-hi

    Banc dels Aliments de les comarques de Girona.

    Fundació privada que lluita contra el malbaratament i la fam de les comarques gironines.

    Entrar-hi

    Practica la magia del Buen Aprovecho

    Campanya “Más alimento, menos desperdicio”. Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Govern d’Espanya. Juny de 2014.

    Entrar-hi

    Pensa, compra, cuina, menja.

    Guia per evitar el malbaratament alimentari. Ajuntament de Barcelona, 2011

    Entrar-hi

    Fundació Alícia

    Centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari i gastronòmic.

    Entrar-hi

    De menjar no en llencem ni mica

    Blog d’actualitat de l’entitat Espai Ambiental per a la sensibilització sobre el malbaratament alimentari.

    Entrar-hi

    Espai Boisà

    Activitats que giren entorn de la cuina sana i creativa, tallers i esdeveniments dirigits a empreses i a particulars. Han fet les receptes de la campanya “Som gent de profit”.

    Entrar-hi

    Plataforma Aprofitem els Aliments

    Plataforma d’entitats i persones que signen un manifest contra el malbaratament alimentari.

    Entrar-hi

    ENT Enviroment & Management

    És un col·lectiu de professionals agrupats amb la voluntat de treballar per aconseguir una societat més justa i respectuosa amb el medi ambient.

    Entrar-hi

    Opcions

    Publicació del Centre de Recerca i Informació en Consum (CRIC). Revista que s’edita en paper i digital sobre el consum responsable i la sostenibilitat, estimula el consum conscient i responsable.

    Entrar-hi

    The Global Food Waste Scandal

    Campanya d'aquesta organització mediambiental anglesa que lluita per evitar el malbaratament alimentari des del 2009.

    Entrar-hi

    El xef Gonzalo Martínez

    Dissenyador i fotògraf del receptari d'aprofitament de Som Gent de Profit

    Entrar-hi

    No et mengis el món

    Espai web creat i impulsat per quatre organitzacions per a difondre documentació i informes, per reivindicar del deute ecològic i la lluita per la Sobirania Alimentària.

    Entrar-hi

    La petja del malbaratament

    Campanya que inclou documentació sobre el malbaratament alimentari mundial i els efectes ambientals que això comporta. Conferència Regional de la FAO per Europa.

    Entrar-hi

    Comissió Europea (UE)

    Direcció General Sanitat i Consumidors: Campanya de 2014 per conscienciar del problema del malbaratament alimentari a Europa. Web en anglès.

    Entrar-hi

    Healthy Options

    Campanya de la cadena d’aliments orgànics Healthy Options (Filipines). Inclou diferents vídeos infogràfics molt pedagògics.

    Entrar-hi

    Love Food Hate Waste

    Campanya de l’ONG WRAP que treballa aconsellant i oferint informació sobre la reducció de malbaratament alimentari i la sostenibilitat ambiental a governs i entitats. Web en anglès.

    Entrar-hi

    ESPIGOLADORS

    L’Associació Espigoladors treballa per sensibilitzar i educar sobre aquests missatges: Transmetre la recuperació del valor dels aliments i concebre les minves alimentàries com un recurs i no com un residu.

    Entrar-hi

    Nutrició sense fronteres

    Nutrició Sense Fronteres ha engegat a la ciutat de Barcelona el projecte "BCN comparteix el menjar" amb l’objectiu de protegir el dret universal a l’alimentació dels ciutadans en situació de pobresa.

    Entrar-hi

    Ets el que menges

    Revista digital, va ser creada per professionals de la salut i de la comunicació, l’objectiu és difondre el món de la salut al voltant de la nutrició.

    Entrar-hi

    Inglorious Fruits

    Campanya d’Intermarché per demostrar que les fruites més lletges, que van anomenar “Inglorious” (sense glòria), són tan bones com les altres. Els clients podien comprar una fruita de qualitat i per un preu més baix.

    Entrar-hi

    Un consum més responsable dels aliments: Propostes per a prevenir i evitar el malbaratament alimentari.

    Agència de Residus de Catalunya - UAB. Novembre 2012

    Entrar-hi

    Guia de pràctiques correctes d’higiene per a l’aprofitament segur del menjar en els sectors de la restauració i comerç minorista.

    (Agència Catalana de Seguretat Alimentària - UAB. Juny 2013)

    Entrar-hi

    UNA SOCIETAT EMBAFADA

    El setmanari El Temps, en el número 1.594 de desembre de 2014, publica un dossier especial sobre el malbaratament i les conseqüències negatives que comporta per a la població mundial i per al medi ambient. Un dels apartats dóna consells de què podem fer per evitar-lo.

    Entrar-hi

    El malbaratament dels aliments. Recull d’informació de diferents campanyes.

    Diputació de Barcelona, 2014

    Entrar-hi

    Aprofitem el menjar. Una guia per a la reducció del malbaratament alimentari en els sector de l’hosteleria, la restauració i el catering.

    Fundació Alícia - UAB, 2013

    Entrar-hi

    Toolkit: Reducing the Food Wastage Footprint

    FAO, 2013

    Entrar-hi

    Guía práctica para reducir los desperdicios alimentarios

    Unilever, 2013

    Entrar-hi

    Guia per a la implantació d’iniciatives d’excedents alimentaris en circuits curts

    Fundació Ent - Espai Ambiental, novembre 2013

    Entrar-hi

    Taste the Waste

    Per què llencem el nostre menjar? Documental sobre les conseqüències que produeix el malbaratament a la nostra societat i en el medi ambient. Estrenat el 2010. Inclou el trailer subtitulat en castellà.

    Entrar-hi

    Lletra petita. Capítol 8: La indústria del menjar

    Programa de TV3 que analitza les formes d’alimentacio de la nostra societat. Presentat per Lídia Heredia.

    Entrar-hi

    El Gran Dinar de Barcelona

    En aquest vídeo veureu com es va organitzar el Gran Dinar d'aprofitament a la Plaça dels Àngels de Barcelona, el passat 22 de novembre.

    Entrar-hi
  • Save Food

    Un terç de tots els aliments o bé es malbarata o es perd - una quantitat que seria suficient per satisfer les necessitats mundials d'aliments. SAVE FOOD té com a objectiu impulsar innovacions, promoure el diàleg interdisciplinari i suscitar debats per tal de generar solucions, a través de tota la cadena de valor "del camp a taula". Amb la participació de tots els actors i en un front ampli: membres de la indústria, la política i la societat civil,

    Entrar-hi

    Dia Mundial de l'Alimentació

    El passat 16 d'octubre es va celebrar el Dia Mundial de l'Alimentació, posant en èmfasi el canvi climàtic i l'efecte que produeix damunt els més pobres, molts dels quals són petits agricultors, pescadors i ramaders. Mentre la població va creixent, cal adaptar els sistemes agrícoles i alimentaris als efectes adversos del canvi climàtic per fer-se més resilients, productius i sostenibles davant el creixement mundial de la població i la necessitat d'una millor productivitat i eficiència.

    Entrar-hi

    Restaurants i hotels contra el malbaratament alimentari.

    Les organitzacions Rezero, Banc de Recursos, Nutrició Sense Fronteres i el grup GSR, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’agencia de Residus de Catalunya, són les impulsores de la iniciativa “Remenja’mmm, massa bo per llençar-ho” que implica restauradors i clients. L’objectiu principal és sensibilitzar tant als consumidors com a la indústria de restauració i hostaleria, en la prevenció del malbaratament alimentari tot oferint propostes i accions alternatives per a la seva reducció. Els restaurants s’hi poden adherir gratuïtament i disposaran de bosses i carmanyoles dissenyades per la campanya que oferiran als comensals que no s’hagin acabat el seu plat o beguda.

    Entrar-hi

    El valor dels aliments

    Video-reportatge de la campanya "El Valor dels Aliments", per visibilitzar les causes del malbaratament alimentari relacionades amb la pèrdua de valor ambiental, cultural i econòmic dels aliments. Volem sensibilitzar a la població sobre la importància que té el tipus de consum que fem sobre el malbaratament alimentari i la pèrdua de valor dels aliments. Produït per la Fundació ENT, amb la col·laboració de Associació Naturalistes de Girona, Espai Ambiental i la COPA. Amb el Suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

    Entrar-hi

    Pont Alimentari

    Projecte que pretén reduir el malbaratament alimentari mitjançant la redistribució d'excedents d'empreses a entitats que atenen col·lectius vulnerables. El projecte és promogut per la Fundació Prevenció de Residus i la Fundació Banc de Recursos, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

    Entrar-hi

    Te lo sirvo verde

    Assessoria en sostenibilitat. Empresa que desenvolupa estratègies per assessorar i aportar valor social en la gestió sostenible de restaurants. Incideix en com reduir la petjada ambiental (energia, aigua i residus) a la vegada que reduir-ne les despeses optimitzant-ne el consum. Fa disseny de menús sostenibles, justos i saludables.

    Entrar-hi

    Nacions Unides per el Medi Ambient

    Campanya del programa de les Nacions Unides per el Medi Ambient (PNUMA), FAO i Messe Düsseldorf sobre el malbaratament alimentari

    Entrar-hi

    The Global FoodBanking

    Associació mundial que comprèn tots els Bancs d’Aliments situats als diversos continents.

    Entrar-hi

    Fundació Banc dels Aliments Barcelona

    Entitat benèfica sense ànim de lucre que lluita contra el malbaratament i la fam a nivell local.

    Entrar-hi

    "La alimentación no tiene desperdicio, aprovéchala"

    El Projecte AECOC Contra el Malbaratament Alimentari renova la seva pàgina web, que vol ser un instrument viu on trobar exemples i bones pràctiques de reducció del malbaratament i aprofitament alimentari, així com d'activitats relacionades amb la cogeneració de productes, generació d'energia i un llarg etcètera.

    Entrar-hi

    Banc dels Aliments de les comarques de Girona.

    Fundació privada que lluita contra el malbaratament i la fam de les comarques gironines.

    Entrar-hi

    Practica la magia del Buen Aprovecho

    Campanya “Más alimento, menos desperdicio”. Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Govern d’Espanya. Juny de 2014.

    Entrar-hi

    Pensa, compra, cuina, menja.

    Guia per evitar el malbaratament alimentari. Ajuntament de Barcelona, 2011

    Entrar-hi

    Fundació Alícia

    Centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari i gastronòmic.

    Entrar-hi

    De menjar no en llencem ni mica

    Blog d’actualitat de l’entitat Espai Ambiental per a la sensibilització sobre el malbaratament alimentari.

    Entrar-hi

    Espai Boisà

    Activitats que giren entorn de la cuina sana i creativa, tallers i esdeveniments dirigits a empreses i a particulars. Han fet les receptes de la campanya “Som gent de profit”.

    Entrar-hi

    Plataforma Aprofitem els Aliments

    Plataforma d’entitats i persones que signen un manifest contra el malbaratament alimentari.

    Entrar-hi

    ENT Enviroment & Management

    És un col·lectiu de professionals agrupats amb la voluntat de treballar per aconseguir una societat més justa i respectuosa amb el medi ambient.

    Entrar-hi

    Opcions

    Publicació del Centre de Recerca i Informació en Consum (CRIC). Revista que s’edita en paper i digital sobre el consum responsable i la sostenibilitat, estimula el consum conscient i responsable.

    Entrar-hi

    The Global Food Waste Scandal

    Campanya d'aquesta organització mediambiental anglesa que lluita per evitar el malbaratament alimentari des del 2009.

    Entrar-hi

    El xef Gonzalo Martínez

    Dissenyador i fotògraf del receptari d'aprofitament de Som Gent de Profit

    Entrar-hi

    No et mengis el món

    Espai web creat i impulsat per quatre organitzacions per a difondre documentació i informes, per reivindicar del deute ecològic i la lluita per la Sobirania Alimentària.

    Entrar-hi

    La petja del malbaratament

    Campanya que inclou documentació sobre el malbaratament alimentari mundial i els efectes ambientals que això comporta. Conferència Regional de la FAO per Europa.

    Entrar-hi

    Comissió Europea (UE)

    Direcció General Sanitat i Consumidors: Campanya de 2014 per conscienciar del problema del malbaratament alimentari a Europa. Web en anglès.

    Entrar-hi

    Healthy Options

    Campanya de la cadena d’aliments orgànics Healthy Options (Filipines). Inclou diferents vídeos infogràfics molt pedagògics.

    Entrar-hi

    Love Food Hate Waste

    Campanya de l’ONG WRAP que treballa aconsellant i oferint informació sobre la reducció de malbaratament alimentari i la sostenibilitat ambiental a governs i entitats. Web en anglès.

    Entrar-hi

    ESPIGOLADORS

    L’Associació Espigoladors treballa per sensibilitzar i educar sobre aquests missatges: Transmetre la recuperació del valor dels aliments i concebre les minves alimentàries com un recurs i no com un residu.

    Entrar-hi

    Nutrició sense fronteres

    Nutrició Sense Fronteres ha engegat a la ciutat de Barcelona el projecte "BCN comparteix el menjar" amb l’objectiu de protegir el dret universal a l’alimentació dels ciutadans en situació de pobresa.

    Entrar-hi

    Ets el que menges

    Revista digital, va ser creada per professionals de la salut i de la comunicació, l’objectiu és difondre el món de la salut al voltant de la nutrició.

    Entrar-hi

    Inglorious Fruits

    Campanya d’Intermarché per demostrar que les fruites més lletges, que van anomenar “Inglorious” (sense glòria), són tan bones com les altres. Els clients podien comprar una fruita de qualitat i per un preu més baix.

    Entrar-hi

    Un consum més responsable dels aliments: Propostes per a prevenir i evitar el malbaratament alimentari.

    Agència de Residus de Catalunya - UAB. Novembre 2012

    Entrar-hi

    Guia de pràctiques correctes d’higiene per a l’aprofitament segur del menjar en els sectors de la restauració i comerç minorista.

    (Agència Catalana de Seguretat Alimentària - UAB. Juny 2013)

    Entrar-hi

    UNA SOCIETAT EMBAFADA

    El setmanari El Temps, en el número 1.594 de desembre de 2014, publica un dossier especial sobre el malbaratament i les conseqüències negatives que comporta per a la població mundial i per al medi ambient. Un dels apartats dóna consells de què podem fer per evitar-lo.

    Entrar-hi

    El malbaratament dels aliments. Recull d’informació de diferents campanyes.

    Diputació de Barcelona, 2014

    Entrar-hi

    Aprofitem el menjar. Una guia per a la reducció del malbaratament alimentari en els sector de l’hosteleria, la restauració i el catering.

    Fundació Alícia - UAB, 2013

    Entrar-hi

    Toolkit: Reducing the Food Wastage Footprint

    FAO, 2013

    Entrar-hi

    Guía práctica para reducir los desperdicios alimentarios

    Unilever, 2013

    Entrar-hi

    Guia per a la implantació d’iniciatives d’excedents alimentaris en circuits curts

    Fundació Ent - Espai Ambiental, novembre 2013

    Entrar-hi

    Taste the Waste

    Per què llencem el nostre menjar? Documental sobre les conseqüències que produeix el malbaratament a la nostra societat i en el medi ambient. Estrenat el 2010. Inclou el trailer subtitulat en castellà.

    Entrar-hi

    Lletra petita. Capítol 8: La indústria del menjar

    Programa de TV3 que analitza les formes d’alimentacio de la nostra societat. Presentat per Lídia Heredia.

    Entrar-hi

    El Gran Dinar de Barcelona

    En aquest vídeo veureu com es va organitzar el Gran Dinar d'aprofitament a la Plaça dels Àngels de Barcelona, el passat 22 de novembre.

    Entrar-hi