ARRÒS CALDÓS DE CALAMARS I CARXOFES
Sandra Marquié i Xavi Cuartero - Els Fogons de la Bordeta- Visitar enllaç
NECESSITAREM
80 g d'arròs
1 calamar
1 carxofa
1 ceba
2 all
1 pastanga
1 tomàquet
500 ml d'aigua
5 caps de gamba
3 brins de safrà
pimentó de la Vera
Oli
Sal
COM HO FEM?
En primer lloc hem de fer el fumet de gambes. En una cassola daurem un all amb la pell, hi afegim la ceba i la pastanaga mal tallada, i quan estiguin sofregides hi afegim el tomàquet a trossos irregulars. Ho deixem coure tot plegat uns 5 minuts. Hi afegim els caps i les pells de les gambes i els brins de safrà, hi donem un parell de voltes, i ho cobrim amb l’aigua. Salem i deixem bullir durant uns 20 minuts i reservem. Per altra banda, en una cassola ben calenta hi sofregim els calamars sense oli, quan agafin color els traiem i els reservem. Allà mateix hi afegim un raig d’oli i hi sofregim l’all ben picat. Quan es comenci a daurar hi posem el tomàquet ratllat, i el deixem coure fins que tingui textura de melmelada. Mentre es va fent el sofregint anem pelant i tallant les carxofes, i les afegim a la cassola perquè s’enrosseixin. Hi posem l’arròs i el marquem fins que quedi transparent i estigui ben integrat amb la resta d’ingredients. És el moment de tornar a posar els calamars, i afegir el pimentó de la Vera. Ràpidament, per evitar que el pimentó es cremi, hi afegim el fumet de gambes ben calent, tastem i rectifiquem de sal. Ho deixem coure uns 18 minuts.
ET RECOMANEM
L’arròs admet gairebé qualsevol ingredient, aquesta és una recepta que es pot improvisar amb el que tinguis a la nevera i el congelador. Hi podríem posar qualsevol peix que tinguem, o les carxofes es podrien canviar per algun bolet de temporada. Quan fem gambes o marisc a la planxa, no llencem els caps i les pells! En podem fer un bon fumet. Per evitar que les carxofes es posin negres, les podem deixar en un bol amb aigua i julivert mentre les anem tallant. També es poden deixar amb aigua i llimona, però pot canviar el sabor del plat que estigueu fent.