NECESSITAREM
Per a les pomes:
2 pomes petites
1 tros de canó de canyella
1 pela de 1/2 llimona
75 g de sucre
1 raig de vi ranci (o moscatell)
Per a la sopa de torró:
100 g de torró de Xixona
50 ml de nata
150 ml de llet
Per a la salsa de fruits secs:
25 g de fruits secs (pinyons; ametlles torrades; panses; orellanes; nous...)
1 cullerada de sucre
1 pela de taronja
1 raig de vi ranci (o moscatell)
1 nou de mantega
COM HO FEM?
Retirem els cors de les pomes amb un utensili adequat. Posem-les dretes en una safata per al forn i amanim-les per dins amb la canyella, un tros de pell de llimona, sucre i un raig de vi ranci. Posem-les a rostir al forn a 200ºC fins que siguin ben toves, al voltant de 30 minuts. Afegim un raig d’aigua durant la cocció, si veiem que es poden cremar els sucs de la safata. Posem a coure la nata i la llet en una cassola. Quan comencin a bullir, incorporem el torró i deixem-lo coure fins que es dissolgui bé, tot remenant i aixafant amb una cullera de fusta. Afegim sucre si creiem que en necessita. Reservem a la nevera tapat, fins al moment d’utilitzar. Per a la salsa, en una paella daurem, sense afegir cap greix, els fruits secs i els retirem. A la mateixa paella, afegim el sucre i deixem-lo caramel·litzar, tot afegint-hi el vi ranci. Deixem que bulli i aboquem-hi els fruits secs de nou. Afegim-hi també els sucs de les pomes rostides. Reservem-los amb una textura un xic líquida. En el moment de servir, posem la poma encara calenta en el centre del plat, ruixem amb la sopa freda pels costats i acabem cobrint la poma amb la salsa de fruits secs calenta.