1r Dia Internacional per a la Sensibilització sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris

El 19 de desembre de 2019, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 29 de setembre Dia Internacional per a la Sensibilització sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris. I aquest any ho celebrarem per primera vegada. L’AGNU va designar aquest dia per contribuir significativament a conscienciar sobre la importància del problema i les seves possibles solucions a tots nivells i a promoure esforços globals i accions col·lectives per assolir L’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 12 (Consum responsable i producció), de l’Agenda 2030.

Segons diferents informes, s’estima que actualment un terç de tots els aliments produïts al món es malgasten. Això equival aproximadament 1.800 milions de tones de fruites, verdures, carn, lactis, peix i cereals que mai surten dels centres de producció, es perden o es fan malbé durant la distribució o es llencen, ja sigui a botigues de queviures, restaurants, escoles o a les nostres pròpies llars. Aquests aliments que acaben malbaratant-se serien suficients per alimentar totes les persones desnutrides del planeta. (Font WWF)

La pèrdua i el malbaratament d’aliments també és una preocupació ambiental. Ocupa més espai que la superfície combinada de la Xina i l’Índia i recursos hídrics tres vegades superiors al volum del llac de Ginebra, afectant els ecosistemes i la biodiversitat.

La reducció de la pèrdua i el malbaratament d’aliments requereix l’atenció i les accions de tothom, des dels productors d’aliments, la cadena de subministrament d’aliments, les indústries alimentàries, els minoristes, i els consumidors.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i la Nutrició (FAO) i el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), així com també la Comissió Europea col·laboraran a facilitar la celebració del dia amb diferents actes i una campanya a les xarxes socials amb el lema PROU MALBARATAMENT. PER NOSALTRES. PEL PLANETA.

 

Per a més informació

http://www.fao.org/international-day-awareness-food-loss-waste/en/