Comissió Europea (UE)

Nou Dossier Tècnic «La lluita contra el malbaratament alimentari. Aprofitament dels aliments» publicat pel DARP

Presentació del nou Pla d’acció de prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya 2019-2020

El Pla d’acció és resultat del projecte europeu ECOWASTE4FOOD, en el què l’Agència de Residus de Catalunya hi participa com a soci català. L’acte tindrà lloc de 11h a 13h el 15 de febrer a la Sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona.

El Pla parteix d’un model de governança compartida i recull projectes de 36 organitzacions catalanes implicades com a impulsores. El Pla d’Acció pretén reduir el malbaratament alimentari a través d’actuacions per incrementar el coneixement en aquest àmbit, sensibilitzar i mobilitzar tots els sectors implicats, impulsar projectes concrets per a la prevenció en origen del malbaratament i per a l’aprofitament dels aliments, articular òrgans de governança i definir els instruments normatius que ho facilitin.

Aquest Pla no només genera coordinació entre els diferents actors que treballen per a la prevenció del malbaratament d’aliments a Catalunya, sinó que pot esdevenir la base per l’acció futura a Catalunya en aquest àmbit i també una valuosa aportació al debat sobre les futures prioritats dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional que es tractarà aquest 2019.

Sobre l’ECOWASTE4FOOD

Al projecte ECOWASTE4FOOD hi participen autoritats locals i regionals de set països a tot Europa: Catalunya, a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC); Région Sud (França); Devon County (Regne Unit), Wielkopolska (Polònia), Ciutat de Ferrara (Itàlia), Western Macedonia (Grècia) i South Ostrobothnia (Finlàndia). El projecte vol fer front al malbaratament alimentari i alhora demostrar que els residus d’aliments poden gestionar-se per contribuir a una economia eficient i respectuosa amb el medi ambient. ECOWASTE4FOOD «Suport a la innovació ecològica per reduir el malbaratament alimentari i promoure una economia eficient en el consum de recursos” és un projecte europeu Interreg de quatre anys de durada (2017 – 2020). Els 2 primers anys han estat d’intercanvi de coneixement entre les zones implicades i redacció d’un Pla d’Acció per a cadascuna de les regions. Ara ja tenim el Pla d’Acció Català, que s’implementarà durant el 2019 i 2020.

A Vilafranca del Penedès Som Gent de Profit

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, la Mancomunitat Penedès-Garraf i la Diputació de Barcelona promouen una campanya contra el malbaratament alimentari. Al llarg dels mesos de febrer i març es realitzaran diferents activitats que promouran sensibilitzar la població sobre aquest problema tan greu. Als diferents mercats hi haurà punts informatius, es faran tallers de cuina d’aprofitament, de conserves de fruites i hortalisses, una exposició de Mans Unides “El Malbaratament Alimentari”, xerrades i col·loquis, i l’exposició Som Gent de Profit, que estarà instal·lada a la Sala d’Exposicions de l’Estació Enològica de Vilafranca – ESCAVI, del 5 al 23 de març.

Som Gent de Profit visita la Ciutat dels Somnis!

Trobareu l’exposició itinerant «Som Gent de Profit» i l’espectacle la Nevera de Profit a la Ciutat dels Somnis, al recinte Montjuïc de la Fira de Barcelona. L’exposició està formada per diferents plafons on hi ha informació i consells per evitar el malbaratament alimentari. D’una manera gràfica, molt didàctica i interactiva, els més joves entendran quines conseqüències té el malbaratament i què podem fer per evitar-lo.

Per als més petits, es fan diversos tallers amb els personatges Apro i Fita que expliquen de manera molt divertida com a casa es pot aprofitar el menjar i no llençar-lo. Us ho passareu molt bé!

I el dia 30 de desembre, tindrem l’espectacle de la Nevera de Profit, on el nostre mag xef farà els trucs més impressionants perquè no desaprofitis gens ni mica el menjar.

No t’ho pots perdre, ens trobaràs a la zona 03. LA CASA

1r Simposi Internacional d’Economia Circular, Sostenibilitat en els Restaurants de Barcelona

L’associació Restaurantes Sostenibles és un moviment col·laboratiu que reuneix entitats, professionals i empreses del sector per promoure el desenvolupament sostenible en hostaleria. Conjuntament amb Barcelona Restaurants Sostenibles i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, el pròxim dia 20 de novembre, organitzen el 1r Simposi Internacional d’Economia Circular, Sostenibilitat en els Restaurants de Barcelona. Entre els convidats hi participen representants de la Fundació Ellen MacArthur, entitat que lidera la proposta de l’economia circular com a una solució als problemes que provoquem al medi ambient; Moulinot, l’experiència d’un col·lectiu de Paris sorgit de més de 80 professionals de la restauració per gestionar els residus orgànics que produeixen per convertir-lo en biogàs i compost (actualment tenen una planta pròpia de compostatge) i Winnow, una empresa de software que disposa de solucions a les minves de menjar en el sector de l’hostaleria i evitar així el malbaratament alimentari i la pèrdua econòmica. Els representants d’aquestes entitats participaran en xerrades i debats conjuntament amb professionals de la restauració i del sector alimentari. Els dos grans debats aniran al voltant de com fer que els residus es converteixin en recursos i l’autosuficiència alimentària a les ciutats.
L’objectiu del simposi és introduir els aspectes més rellevants de l’economia circular: garantir l’abastiment de productes de proximitat a les cuines dels restaurants i aconseguir que els residus de les cuines es converteixin en un nou recurs.
La inscripció és gratuïta i se celebrarà el dimarts 20 de novembre al centre de Barcelona Activa, carrer de la Llacuna 164 de Barcelona.

Per a fer la inscripció, clica aquí

Premi «El menjar no es llença»

Si tens entre 6 i 17 anys participa en en els Premis «El menjar no es llença» que promou l’associació Espigoladors i demostra que tens les idees més potents i innovadores per evitar malbaratar el menjar, totes aquestes idees podrien ajudar a resoldre el problema que afecta el món. Els premis estan separats en dues categories: nens i nenes de 6 a 12 anys han d’enviar un conte il·lustrat i els de 13 a 17 anys una idea que expliqui com evitar de llençar menjar. Entre altres, els premis són una tablet pels guanyadors, publicar el conte, tallers de cuina d’aprofitament, lots de llibres… Entra al web i consulta les bases de participació, hi ha temps fins al 21 de desembre de 2018.

Més informació a www.espigoladors.cat/premi/

1r Concurs Remenja’mmm per evitar el malbaratament en el sector de restauració

Tenint en compte que al cap de l’any cada habitant de Catalunya llença quasi 35 kg de menjar a les escombraries, i una bona part d’aquest es genera en els restaurants, cal que totes les parts del sector de l’alimentació col·laborin i s’impliquin per acabar amb el malbaratament d’aliments.
Aquest concurs premiarà la millor inicitiva entre els candidats (restaurants, hotels i bars de menú que ja formin part del projecte) que presentin les seves propostes abans del dia 31 de març de 2018, cal fer-ho a través d’un formulari que trobareu en el següent enllaç web:

www.remenjammm.cat/premi-a-la-millor-iniciativa-remenjammm/

Felicitem el projecte Remenja’mmm per aquesta iniciativa tan original. Aconseguirem eliminar el malbaratament alimentari si actuem conjuntament.

L’exposició Som Gent de Profit visita el Fira Natura de Lleida

La XXa edició de Fira Natura, entre el 16 al 18 de febrer, podreu gaudir de conferències, tallers, actuacions, tastos i desenes d’expositors sobre el medi ambient i alimentació saludables. A més, gaudireu del mercat de fruita i verdura ecològica, del mercat d’intercanvi i també del bar i restaurant amb productes ecològics. L’exposició Som Gent de Profit no hi pot faltar, i ens trobareu durant aquests tres dies de 10 del matí a 2/4 de 9 del vespre al pavelló 4 dels Campa Elisis. Al llarg del dia farem els tallers per als més petits i no tan petits amb l’Apro i la Fita amb consells per evitar el malbaratament dels aliments. Més informació a: http://www.firanatura.org/