The Guardians of Grub

Des del mes de maig de 2019, a Anglaterra i País de Gal·les ha aparegut una nova campanya per fer front a l’amenaça del malbaratament alimentari en el sector de la restauració i l’hosteleria: “The Guardians of Grub” (Els protectors del menjar).

Aquesta campanya, promocionada per l’associació WRAP (Programa d’acció sobre Residus i Recursos, amb les sigles en anglès), es dirigeix principalment a totes les professionals de la restauració i l’hostaleria perquè prenguin consciència i evitin el malbaratament alimentari en aquest sector.

“The Guardians of Grub” té com a objectiu aturar l’alarmant quantitat de menjar que es malgasta cada any en el sector, i ho fan d’una manera divertida, implicant-ne tots els professionals. La intenció és assegurar-se que el menjar es manté com a menjar (i no acaba com una deixalla), i pretén que tothom es converteixi en un autèntic guardià, protector i defensor dels aliments. Interpelen a xefs, propietaris de restaurants, des del caps de cuina fins al marmitó o auxiliar. Els encanten els aliments i odien el malbaratament.

En el seu web trobarem consells per a cada una de les categories professionals dins el sector de la restauració i l’hostaleria, trobarem material per descarregar-se com ara el segell de la campanya o bé cartelleria per penjar a les cuines, a les sales del personal per tal de no oblidar els consells bàsics contra el malbaratament alimentari, així com exemples que ja s’han dut a terme en diferents restaurants i cuines del país. I tot plegat, acompanyat amb un vídeo promocional propi d’una pel·lícula de superherois. No us ho perdeu!

Experiències de prevenció del malbaratament alimentari

El proper 25 de novembre de 2020 descobrirem experiències per prevenir el malbaratament.
La Plataforma Residus Municipals residusmunicipals.cat organitza les Jornades Tècniques en línia a través d’una Webinar, per donar a conèixer accions sobre prevenció i recollida de residus. Entre les 10 i les 11:30h del dia 25 de novembre descobrirem l’experiència de diferents iniciatives per a prevenir el malbaratament alimentari, amb el programa següent:
– Presentació/Introducció a càrrec de Josep Maria Tost, Director de l’Agència de Residus de Catalunya
– Bloc 1: Implementació de mesures als mercats i supermercats: Botiga Solidària, Ajuntament de Cornellà de Llobregat. A càrrec de Mireya Plaza, tècnica de medi ambient de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.
– Bloc 2: Implementació de mesures als mercats i supermercats: Programa per a la recuperació d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics, Ajuntament de Reus. A càrrec d’Albert Farré, Responsable del Programa de Gestió Alimentària, Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus.
– Bloc 3: Implementació de mesures a la restauració: Campanya Remenja’mmm, Rezero i Fundació Banc de Recursos. A càrrec de Laia Carulla, Directora adjunta de projectes de Rezero.
– Bloc 4: Implementació de mesures als centres educatius: Aprofitament excedents alimentaris dels menjadors escolars i residències de la 3a edat, a Sant Just Desvern. A càrrec de Mª Dolors Moreno, Tècnica Auxiliar de medi ambient de l’Ajuntament de Sant Just Desvern.

Ja pots inscriure-t’hi: bit.ly/3p62MVl

1r Dia Internacional per a la Sensibilització sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris

El 19 de desembre de 2019, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 29 de setembre Dia Internacional per a la Sensibilització sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris. I aquest any ho celebrarem per primera vegada. L’AGNU va designar aquest dia per contribuir significativament a conscienciar sobre la importància del problema i les seves possibles solucions a tots nivells i a promoure esforços globals i accions col·lectives per assolir L’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 12 (Consum responsable i producció), de l’Agenda 2030.

Segons diferents informes, s’estima que actualment un terç de tots els aliments produïts al món es malgasten. Això equival aproximadament 1.800 milions de tones de fruites, verdures, carn, lactis, peix i cereals que mai surten dels centres de producció, es perden o es fan malbé durant la distribució o es llencen, ja sigui a botigues de queviures, restaurants, escoles o a les nostres pròpies llars. Aquests aliments que acaben malbaratant-se serien suficients per alimentar totes les persones desnutrides del planeta. (Font WWF)

La pèrdua i el malbaratament d’aliments també és una preocupació ambiental. Ocupa més espai que la superfície combinada de la Xina i l’Índia i recursos hídrics tres vegades superiors al volum del llac de Ginebra, afectant els ecosistemes i la biodiversitat.

La reducció de la pèrdua i el malbaratament d’aliments requereix l’atenció i les accions de tothom, des dels productors d’aliments, la cadena de subministrament d’aliments, les indústries alimentàries, els minoristes, i els consumidors.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i la Nutrició (FAO) i el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), així com també la Comissió Europea col·laboraran a facilitar la celebració del dia amb diferents actes i una campanya a les xarxes socials amb el lema PROU MALBARATAMENT. PER NOSALTRES. PEL PLANETA.

 

Per a més informació

http://www.fao.org/international-day-awareness-food-loss-waste/en/

S’ajornen els àpats d’aprofitament d’aliments

A conseqüència de la situació d’alarma provocada per la pandèmia del COVID-19, l’Agència de Residus de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la resta d’entitats col·laboradores han decidit ajornar els propers àpats d’aprofitament d’aliments d’Igualada, Tàrrega, Tarragona i Caldes d’Estrac.

Recordem que aquests quatre àpats festius, pretenen conscienciar a tothom sobre el valor dels aliments descartats dels circuits comercials. I per aconseguir-ho es demanarà voluntariat per a les espigolades prèvies als àpats (recuperació d’aliments), així com per a la cuina i repartiment de racions.

Mantenim el compromís de seguir les mesures de seguretat de les autoritats sanitàries i evitar la propagació del virus, i a la vegada siguem conscients més que mai del valor dels aliments de temporada i de proximitat i, sobretot de no llençar el menjar.

Quatre àpats gratuïts d’aprofitament d’aliments

Aquesta primavera l’Agència de Residus de Catalunya promou, a través de la campanya Som Gent de Profit i amb la col·laboració de la Plataforma Aprofitem els Aliments, quatre àpats festius arreu de Catalunya per conscienciar sobre el valor dels aliments descartats dels circuits comercials. Es demana voluntariat per a les espigolades prèvies als àpats (recuperació d’aliments), així com per a la cuina i repartiment de racions.

Igualada, Tàrrega, Tarragona i Caldes d’Estrac seran els escenaris per als àpats d’aprofitament, que esdevindran festes populars, familiars i obertes a tothom amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania vers el malbaratament alimentari. Una festa on se celebrarà la recuperació d’uns aliments que ja no són comercialitzables per diversos motius però que estan en perfectes condicions per al consum. L’acció principal serà un Àpat d’Aprofitament gratuït on també hi haurà tallers de cuina, photocal de les imperfectes, la bici-batedora i l’Espectacle de Màgia “La Nevera de Profit”.

En cadascuna de les ubicacions es calcula repartir més de cent racions gratuïtes d’aliments que es cuinaran in situ i es podran consumir al moment. La recollida d’aliments es durà a terme de dues maneres diferents: amb espigolades urbanes de les parades dels mercats locals i dels comerços del voltant així com amb espigolades rurals recollint el producte que ha quedat un cop feta la collita al camp.

Els esdeveniments s’iniciaran activant les cuines al matí i realitzant activitats familiars lúdiques al voltant de la conscienciació envers el malbaratament d’aliments fins a migdia, quan es repartirà l’àpat gratuïtament a totes aquelles persones que s’hi acostin. Durant tot l’acte es donaran missatges quantificant la recuperació d’aliments aconseguida i els esforços realitzats, així com consells per evitar el malbaratament d’aliments.

Tant per a les espigolades com per al desenvolupament dels àpats es demanen voluntaris que hi vulguin col·laborar.

Les dates confirmades són:

Tarragona: 14 de març  (Pl. Corsini, a tocar del Mercat Central), a partir de les 9h

Igualada: 4 d’abril

Tàrrega: 18 d’abril

Caldes d’Estrac: 7 de juny

Per apuntar-se com a voluntari a l’àpat de Tarragona: https://t.co/w5cxGgHBDE?amp=1

sObres Mestres a la Vª Fira de Consum Responsable de Barcelona

Del 20 al 31 de desembre, a la plaça de Catalunya de Barcelona se celebra la Vª Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, organitzada pel Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona.

En aquesta fira hi trobareu activitats i prop de 60 projectes, entitats i empreses que proposen pràctiques concretes per mitigar l’emergència climàtica des de l’economia social i solidària (ESS) i el consum responsable, amb l’objectiu d’assolir una ciutat i un planeta habitables. A les 38 casetes de la fira hi trobareu artesania, roba i complements tèxtils, productes culturals, joguines, cosmètica i benestar saludable, i altres productes de petit regal. I com no podia ser d’una altra manera també hi haurà alimentació responsable que ens faran reflexionar sobre la importància com a persones consumidores de participar d’una economia que ha de fer una transició ecològica i sobretot sense malbaratar aliments.

Una d’aquestes entitats és sObres Mestres, que de la mà de Nikoletta Theodoridi, professional del món gastronòmic, durà a terme diverses accions per promoure la reducció del malbaratament, l’ús dels aliments de temporada i de proximitat de manera responsable per fer una cuina senzilla i saludable. Durant aquests dies també comptaran amb la col·laboració de la Nevera Solidària, Abrazo Cultural, Zizinia, Chez Lola i altres col·laboradors.

I si voleu fer un viatge gastronòmic, sObres Mestres organitza cada divendres del 17 de gener al 21 de febrer (18 a 21h), Sopes del Món al Casal de la Trinitat Nova. Elaboraran una sopa i viatjaran per tot el món a través dels sabors.

ATENCIÓ: Cal fer inscripció prèvia a: cbtrinitatnova@bcn.cat o per telèfon 677408154 o bé 677408047

Casal de la Trinitat Nova és al carrer de Garbí, 3 (Barcelona)

Dia Mundial de l’Alimentació

TORNA EL PREMI «EL MENJAR NO ES LLENÇA»

Un any més, l’associació Espigoladors torna a posar un repte als més joves del país: quines idees aporten per evitar el malbaratament alimentari.

Si tens entre 6 i 17 anys no dubtis a participar en els Premis «El menjar no es llença» que promou aquesta associació i demostra que tens les idees més potents i innovadores per evitar malbaratar el menjar. Totes aquestes idees podrien ajudar a resoldre el problema que afecta el món.

El concurs està separat en dues categories: nens i nenes de 6 a 12 anys, que hauran d’enviar un conte il·lustrat per demostrar com l’art pot canviar el món (en cas de sortir guanyadors es publicarà el conte), i la categoria d’11 a 17 anys que han de proposar una idea que expliqui com evitar llençar menjar. Entre altres, els premis són una tauleta digital pels guanyadors, publicació del conte, tallers de cuina d’aprofitament, lots de productes És ImPerfect

Trobaràs tota la informació al web i consulta les bases de participació, hi ha temps fins al 21 de desembre de 2019.

Amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i la Diputació de Barcelona

El malbaratament alimentari al DARP

Nou Dossier Tècnic «La lluita contra el malbaratament alimentari. Aprofitament dels aliments» publicat pel DARP