Aquesta web fa servir cookies. Seguir navegant per ella implica la seva acceptació

L'Hospital Germans Trias inicia un projecte de donació d’excedents alimentaris

Les organitzacions Rezero i Banc de Recursos coordinen amb Arcasa, l’empresa proveïdora de menjar de l’Hospital, la cessió d’aquest excedent a l’entitat Amics del Gorg Mar. Cada setmana es reaprofiten al voltant de 45 Kg d’aliments

Entrar-hi

VISITEM ELS MERCATS MUNICIPALS DE BARCELONA

Durant el mes de juny, Som Gent de Profit visita 9 Mercats Municipals de Barcelona on s'informarà a clients i comerciants dels perjudicis del malbaratament alimentari. 3 equips d’informadors els dies 2 i 3, 9 i 10, 16 i 17 de juny guarniran els mercats i divulgaran consells per conservar els aliments frescos així com consells per comprar amb el cap i evitar malbaratar.

Entrar-hi

MÀGIA CONTRA EL MALBARATAMENT ALIMENTARI A MANLLEU

El taller-espectacle “La nevera de profit” i els seus trucs de màgia arriben al Dinar de Llençats que s’organitza el proper diumenge 28 de maig a Manlleu.

Entrar-hi

LA MÀGIA DE “LA NEVERA DE PROFIT” SEDUEIX CASTELLDEFELS

El taller-espectacle ha fet gaudir a grans i petits a la Festa dels Aliments Aprofitats de Castelldefels del diumenge 14 de maig

Entrar-hi

La màgia de la nevera arriba a Castelldefels

El taller-espectacle animarà la Festa dels Aliments Aprofitats que s’organitza aquest diumenge 14 de maig al centre de Castelldefels

Entrar-hi

La nevera de profit al dinar d'aprofitats

El dissabte 8 d'abril el nou taller de Som Gent de Profit ha estat present a la festa dels aliments aprofitats, a la Plaça Porxada de Granollers

Entrar-hi

L'exposició visita el Mercat del Ram de Vic

L'exposició i el taller estaran situats al Recinte Firal El Sucre del 6 al 9 d'abril

Entrar-hi

Nova edició de la iniciativa "La Imperfecta Belleza" contra el malbaratament alimentari per motius estètics.

El dijous 16 de febrer tindrà lloc la segona edició de “La Imperfecta Belleza” a l'Espai 88 del barri del Poblenou a Barcelona.

Entrar-hi

Restaurants i hotels contra el malbaratament alimentari “Remenja’mmm, massa bo per llençar-ho”

El passat dia 1 de febrer es va presentar aquesta campanya que demana el compromís de restaurants i hotels i dels mateixos comensals.

Entrar-hi

Manlleu acull l’expo Som Gent de Profit

El mercat municipal de Manlleu, del 17 de gener al 3 de febrer acollirà l'exposició i el taller sobre malbaratament alimentari Som Gent de Profit.

Entrar-hi

Som Gent de Profit al Museu de la Pesca de Palamós

Des del dia 16 de desembre, l’exposició Som Gent de Profit, que té per objectiu conscienciar la població sobre el malbaratament alimentari, es podrà visitar a Palamós (Baix Empordà).

Entrar-hi

L'exposició visita el Mercat de Calella

Es podrà visitar del dijous 1 al dimarts 13 de desembre, a l’Espai Mercat de Calella.

Entrar-hi

Ada Parellada i la UVic units contra el malbaratament

El passat dijous 24 de novembre, amb motiu de la Setmana de la Prevenció de Residus, la UVic organitzava un taller de cuina dirigit a evitar el malbaratament alimentari, amb l'Ada Parellada.

Entrar-hi

La UVic se suma a la Setmana Europea de la prevenció de residus

El proper dijous 24 de novembre, a les 5 de la tarda, Ada Parellada s’adreçarà a estudiants i treballadors de la Universitat per fer una demostració culinària de dues receptes d'aprofitament.

Entrar-hi

Granollers acull l'exposició i el taller Som Gent de Profit

De l’11 al 26 d’octubre a la biblioteca Can Pedrals

Entrar-hi

El Mercat de Torreblanca de Sant Cugat del Vallès acull l’exposició “Som gent de profit”

L'acció participativa amb l'Apro i la Fit per a la gent del mercat es realitzarà el divendres 30 de setembre de 10 a 13h

Entrar-hi

FADFest organitza l'Assaig General.

El dia que es va posar a prova la ciutat des del punt de vista de la sostenibilitat alimentària.

Entrar-hi

El Mercat municipal Puigmercadal de Manresa acull l’exposició “Som gent de profit”

Amb la col·laboració del mercat municipal i de totes les parades.

Entrar-hi

L'exposició Som Gent de Profit amb Alícia't

L'exposició Som Gent de Profit visita la 4a Edició d’Alícia't, els dies 30 d’abril i 1 de maig.

Entrar-hi

L'EXPOSICIÓ “SOM GENT DE PROFIT” VISITA OSONA

L’exposició itinerant “Som Gent de Profit” es pot visitar entre els dies 4 i 15 d’abril al Centre Cívic Can Pau Raba de Vic.

Entrar-hi

L'EXPOSICIÓ “SOM GENT DE PROFIT” VISITA EL MERCAT DE LA BARCELONETA

Del dissabte 20 al dissabte 27 de febrer podeu visitar, al Mercat de la Barceloneta de Barcelona, l’exposició que t’explica com evitar el malbaratament alimentari.

Entrar-hi

Premiats del concurs de Nadal de profit

Entrar-hi

GUANYADORES DEL CONCURS CROQUETES DE PROFIT

El premi a les tres millors receptes de croquetes de profit és un àpat de profit al restaurant Semproniana de la cuinera Ada Parellada.

Entrar-hi

L’exposició “Som gent de profit” visita Figueres

L’exposició s’instal·la a la capital de l’Alt Empordà del dia 1 al 20 de desembre.

Entrar-hi

GUANYADORES DEL CONCURS TARDOR DE PROFIT

El premi per a les tres guanyadores és una cistella de fruita i verdura ecològica de La Tavella.

Entrar-hi

"SOM GENT DE PROFIT" VISITA BARCELONA amb motiu de la Setmana Europea de Prevenció de Residus

Del 23 al 30 de novembre, ens trobareu a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova, c/ de Garbí, 2, de Barcelona.

Entrar-hi

Guanyadors del Concurs Consells de Tàper

Divendres 23 d'octubre, va tenir lloc el taller de cuina d’aprofitament entre els guanyadors del concurs Consells de Tàper.

Entrar-hi

Guanyadores del Concurs de Tapes de profit

El premi per a les tres millors propostes és un lot de productes Lékué.

Entrar-hi

“Som gent de profit” visita la 16ª Fira del Medi Ambient de Tàrrega

El proper 3 i 4 d’octubre a l’Espai MerCat

Entrar-hi

"Som Gent de Profit" visita Barcelona Degusta

Del 24 al 27 de setembre, ens trobareu al recinte de Montjuïc, Palau 1 de Barcelona.

Entrar-hi

Aquest setembre, “Som gent de profit” a la Seu d’Urgell.

Del 2 al 21 de setembre de 8h a 22h, al Centre Cultural les Monges.

Entrar-hi

L'EXPOSICIÓ "SOM GENT DE PROFIT" A DELTEBRE

Aquest agost descobrim com evitar el malbaratament alimentari a Deltebre.

Entrar-hi

L’exposició “Som gent de profit” a Porqueres tot el juliol!!

L'exposició s'instal·la a la planta baixa de la nova biblioteca de Porqueres, al Pla de l’Estany.

Entrar-hi

#GastroRécup, el sopar de profit de l'Ada Parellada

Una festa gastronòmica al Semproniana. Amb la col·laboració de l'associació Espigoladors.

Entrar-hi

"Som Gent de Profit" visita la Fira de la Sostenibilitat de Girona

L'exposició de Som Gent de Profit a l'Ecosí de Girona, del 12 al 14 de juny,

Entrar-hi

LA FESTA ALÍCIA'T

L'exposició per evitar el malbaratament alimentari Som Gent de Profit serà a la 3a Edició de Alícia't, de la Fundació Alícia el cap de setmana del 18 i 19 d'abril.

Entrar-hi

Som Gent de Profit al Canal Taronja

El Canal Taronja emet per les comarques del Bages, Solsonès, Berguedà, Anoia i Osona els 10 capítols de TV.

Entrar-hi

“SOM GENT DE PROFIT” A LA XVIIª FIRA NATURA DE LLEIDA

Del 6 al 8 de març a Fira de Lleida tindrà lloc la XVIIª edició del Fira Natura.

Entrar-hi

“SOM GENT DE PROFIT” VISITA LA FESTA DE LES IDEES DEL BAIX PENEDÈS

L’exposició itinerant “Som gent de profit” serà al Vendrell, el proper dissabte 24 de gener tot el matí, en el marc de la Festa de les Idees.

Entrar-hi

PROU MALBARATAR ALIMENTS

L'Associació d'Amics de la UAB organitza el dijous 29 de gener el debat: 'Prou malbaratar aliments' a la biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler a Rubí (Vallès Occidental). Aquest acte tindrà lloc a les 19:00 hores

Entrar-hi

“SOM GENT DE PROFIT” AL SALÓ DE LA INFÀNCIA DE BARCELONA

L’Agència de Residus de Catalunya va participar en la celebració anual del Saló de la Infància de Barcelona organitzat per Fira de Barcelona, del 27 de desembre de 2014 al 4 gener de 2015 al recinte de Montjuïc. A l’esdeveniment hi van acudir més de 180.000 visitants.

Entrar-hi

“EL POP DEL RECICLATGE” AL SALÓ DE LA INFÀNCIA DE BARCELONA

Una de les accions que l'Agència de Residus de Catalunya organitzava en el marc del Saló de la Infància de Barcelona era una eina comunicativa que ajuda a assolir els conceptes bàsics de la recollida selectiva fomentant la participació de la població: el Pop del Reciclatge.

Entrar-hi

El Gran Dinar Barcelona 2014: una gran campanya de sensibilització vers el malbaratament alimentari

El Gran Dinar serveix 4.115 racions de menjar i recupera més de quatre tones d’aliments! La Fira d’experiències contra el malbaratament i l’escenari mostren a la ciutadania els 18 projectes més rellevants de lluita a favor de l’aprofitament dels aliments.

Entrar-hi

L'Hospital Germans Trias inicia un projecte de donació d’excedents alimentaris

Les organitzacions Rezero i Banc de Recursos coordinen amb Arcasa, l’empresa proveïdora de menjar de l’Hospital, la cessió d’aquest excedent a l’entitat Amics del Gorg Mar. Cada setmana es reaprofiten al voltant de 45 Kg d’aliments

En els darrers anys, arreu del país han nascut diverses iniciatives per aportar solucions a aquesta problemàtica, i en aquest context, l'Hospital Germans Trias ha signat un conveni tripartit amb Pont Alimentari, projecte coordinat per les fundacions Banc de Recursos i Rezero, i amb ARCASA, empresa que realitza el servei de cuina a l'Hospital, per donar els seus excedents alimentaris cuinats a l’entitat social badalonina Amics del Gorg Mar, que atén més de 600 famílies cada setmana. La iniciativa compta, també, amb la implicació d'Andròmines, l’entitat social que col·labora en la logística.
 
L’experiència de totes les parts implicades en la gestió dels recursos alimentaris fa possible garantir les òptimes condicions de seguretat alimentària en tot el procés de recollida i distribució. Els aspectes de seguretat alimentària, que són claus, queden garantits en els protocols de funcionament per a la recollida, el transport i la distribució de les racions de menjar cuinat sobrants, que s’han elaborat seguint les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària. En aquest cas, els aliments sobrants són d'alt valor nutricional i s'envasen, s'emmagatzemen, es transporten i es distribueixen congelats en envasos compostables, per tal de reduir l'impacte ambiental dels residus que generen un cop consumit l'aliment.
 
Aquesta és la primera iniciativa d’aquestes característiques que es realitza en un hospital de tercer nivell a Catalunya, i és un nou pas endavant de la implicació de l’Hospital Germans Trias amb el seu entorn.
 
Premi Europeu de Prevenció de Residus 2015
 
L’Hospital Germans Trias ja va ser distingit l’any 2015 amb el VI Premi Europeu de Prevenció de Residus pel projecte “Minimització de les dietes hospitalàries”. Aquesta iniciativa es va centrar en identificar les principals causes del malbaratament alimentari a l’Hospital, és a dir, les dietes servides però no consumides i es va aconseguir una reducció anual de més del 50%, evitant malbaratar 1.400 àpats, que suposa prevenir 910 Kg de residus orgànics cada any.

VISITEM ELS MERCATS MUNICIPALS DE BARCELONA

Durant el mes de juny, Som Gent de Profit visita 9 Mercats Municipals de Barcelona on s'informarà a clients i comerciants dels perjudicis del malbaratament alimentari. 3 equips d’informadors els dies 2 i 3, 9 i 10, 16 i 17 de juny guarniran els mercats i divulgaran consells per conservar els aliments frescos així com consells per comprar amb el cap i evitar malbaratar.

Els mercats són, juntament amb els restaurants i les cadenes de distribució d’aliments, un espai molt important on podem prevenir el malbaratament alimentari, pel seu vincle amb el producte més fresc i perquè és un punt on conflueixen els consumidors i els distribuïdors. Visitem alguns Mercats Municipals de Barcelona, on explicarem la campanya i explicarem com preveure des de casa fins que anem a comprar el malbaratament dels aliments. Implicarem els botiguers i els ciutadans. Els botiguers en ajudaran a comunicar la campanya amb elements de comunicació bàsics, portaran unes xapes identificadores i, a les seves parades, descobrirem consells molt útils per conservar millor els productes frescos. Al centre del mercat, hi haurà un punt d’informació on es repartiran fulls volants i una calculadora de racions que regalarem a tothom que vulgui conèixer la campanya. MERCATS: Dies 2 i 3 de juny: Hostafrancs, Galvany, Sant Gervasi / Dies 9 i 10 de juny: Sagrada Família, Guineueta, Felip II / Dies 16 i 17 de juny: Abaceria, Guinardó i Estrella. Ens hi trobareu de 9 a 14h.

MÀGIA CONTRA EL MALBARATAMENT ALIMENTARI A MANLLEU

El taller-espectacle “La nevera de profit” i els seus trucs de màgia arriben al Dinar de Llençats que s’organitza el proper diumenge 28 de maig a Manlleu.

Manlleu celebra la seva 2ª edició de la Festa de l’Aprofitament amb un munt d’actes festius perquè la gent d’Osona pugui posar el seu granet de sorra contra el malbaratament alimentari. I “La nevera de profit” no podia faltar a aquesta festa on tot s’aprofita i tothom s’ho passa bé. Si us voleu sorprendre amb els trucs de màgia de “La nevera de profit”, cal que us apropeu aquest diumenge 28 de maig a partir de les 11 del matí a la Plaça del Mercat Municipal de Manlleu. També hi trobareu un mercat de joguines de segona ma, tallers de reutilització, jocs de carrer i molta música en directe. Per poder gaudir d’aquesta festa i del dinar solidari , només cal que porteu aliments de llarga durada que es donaran a el banc d’aliments “El Sarró” o bé roba per a nadons per Càritas i l'Associació de Dones Solidàries de Manlleu, a més de plats, gots i coberts de casa. Aquesta segona festa de l’aprofitament està organitzada pel Casal Cívic Frederica Montseny, el Mercat Municipal de Manlleu, diverses entitats i associacions de Manlleu i l’ Oficina de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Manlleu. Més informació a: https://www.mercatmanlleu.cat/activitats-del-mercat/

LA MÀGIA DE “LA NEVERA DE PROFIT” SEDUEIX CASTELLDEFELS

El taller-espectacle ha fet gaudir a grans i petits a la Festa dels Aliments Aprofitats de Castelldefels del diumenge 14 de maig

“La nevera de profit” ha fet arribar el seu missatge contra el malbaratament alimentari a prop de 200 veïns i veïnes de Castelldefels, que s’han divertit i sorprès amb els trucs del xef-màgic protagonista d’aquest taller-espectacle. En efecte, la Festa dels Aliments Aprofitats –organitzada per l’Ajuntament de Castelldefels, juntament amb la Plataforma Aprofitem els Aliments i altres entitats de la ciutat– ha estat un èxit de convocatòria amb l’assistència de nombrós públic que van poder gaudir de les activitats com “La nevera de profit” i el dinar popular i gratuït que els cuiners de l’Escola d’Hostaleria van preparar a la cèntrica Plaça de l’Esglèsia d’aquest municipi del Baix Llobregat. Cal recordar que aquest dinar d’aprofitament s’ha pogut fer amb la col·laboració de nombrosos voluntaris que han participat en dues espigolades per recuperar aliments d’excedents del camp i dels comerços de la ciutat, que d’altra manera haguessin acabat rebutjats i llençats a la brossa. A Catalunya, cada any, llencem 260.000 tones d'aliments a les escombraries. Bona part d’aquests aliments es llencen a les llars, comerços i restaurants. Per això, aquests dinars populars són molt importants per conscienciar a la ciutadania sobre aquest problema alimentari.

La màgia de la nevera arriba a Castelldefels

El taller-espectacle animarà la Festa dels Aliments Aprofitats que s’organitza aquest diumenge 14 de maig al centre de Castelldefels

El nou taller-espectacle contra el malbaratament alimentari segueix la seva gira de presentació pels pobles de Catalunya , aquest cop visita Castelldefels aprofitant que en aquest municipi del Baix Llobregat s’organitza la Festa dels Aliments Aprofitats. L’organització d’aquesta festa d’aprofitament alimentari va a càrrec de les àrees d’Educació i de Medi Ambient de l’Ajuntament de Castelldefels, juntament amb la Plataforma Aprofitem els Aliments i altres entitats de la ciutat. La cèntrica Plaça de l’Església acollirà el dinar popular i gratuït realitzat a base d’aliments aprofitats que s’han pogut recollir gràcies a la col·laboració de nombrosos voluntaris i voluntàries de la ciutat, que han rebut una formació a l’Escola d’Hostaleria per tenir nocions de seguretat alimentària i de sostenibilitat. La recollida d’aliments s’ha fet en una espigolada rural a camps de pastanagues de Gavà i una altra espigolada urbana pels comerços de Castelldefels. Aquest diumenge s’iniciarà els actes a les 9:00 del matí amb el muntatge de la cuina. A les 11:00 començaran les activitats d’animació, entre les que destacaran els trucs de màgia de “La nevera de profit”, que sorprendran als assistents i els ensenyaran el valor dels aliments per evitar el seu malbaratament. Finalment, a les 13:30 tots els assistents podran gaudir d’un exquisit dinar molt ben aprofitat.

La nevera de profit al dinar d'aprofitats

El dissabte 8 d'abril el nou taller de Som Gent de Profit ha estat present a la festa dels aliments aprofitats, a la Plaça Porxada de Granollers

La Festa dels aliments aprofitats consisteix en un seguit d’actes festius, artístics i de conscienciació oberts a tota la ciutadania, en el que se celebra el rescat d’aliments que d’altra manera haguessin acabat sent rebutjats. L'organitza la fundació El Xiprer juntament amb la PLATAFORMA APROFITEM ELS ALIMENTS i altres entitats de la ciutat. L’acte central de la Festa ha estat el Dinar d’Aprofitats, un gran dinar popular amb aliments recuperats d'excedents del camp i dels comerços de la ciutat. També hi ha hagut tot un seguit d'activitats al voltant de la prevenció del malbaratament i la presència de la xef Ada Parellada. L'objectiu d'aquesta Festa és conscienciar vers el malbaratament alimentari. I Som Gent de Profit no hi podia faltar amb el nou taller on es va explicar al públic assistent com cal conservar correctament els aliments i evitar que es facin malbé.

L'exposició visita el Mercat del Ram de Vic

L'exposició i el taller estaran situats al Recinte Firal El Sucre del 6 al 9 d'abril

Ja tenim aquí el Mercat del Ram de Vic 2017 (7, 8 i 9 d’abril) i Som Gent de Profit hi serem per, una vegada més, incidir que no hem de malbaratar els aliments, per això la nostra exposició visitarà aquesta gran fira on hi arriben a passar desenes de milers de persones. Entre tots hem de ser conscients dels perjudicis que representa llençar menjar i en fires com el Mercat del Ram encara hem de ser-ne més, perquè a l’hora d’anar a comprar, tinguem cap i siguem gent de profit! Trobareu l’exposició al Recinte Firal El Sucre, concretament a l’espai La Casa de Pagès. A més, acompanya l’exposició el taller amb els personatge Apro i Fita on explicaran als escolars de la comarca què poden fer els més joves de casa per evitar el malbaratament, (dijous 6 i divendres 7 en diferents horaris a partir de les 9 del matí i fins a les 5 de la tarda). I dissabte i diumenge d’11 a 19:20h els tallers seran per als visitants. Si vas al Mercat del Ram aprofita per fer-nos una visita i sigues una mica més de profit!

Nova edició de la iniciativa "La Imperfecta Belleza" contra el malbaratament alimentari per motius estètics.

El dijous 16 de febrer tindrà lloc la segona edició de “La Imperfecta Belleza” a l'Espai 88 del barri del Poblenou a Barcelona.

Es calcula que un terç del menjar que es produeix a tot el món s'acaba llençant i que només amb la meitat d'aquesta xifra ja es podrien alimentar totes les persones que passen fam al món. Els motius pels qual el menjar acaba a la brossa són diversos, és un fet que es produeix a tots els estadis de la cadena alimentària, des de l'hort fins a les nostres llars. De fet, a Catalunya el malbaratament d'aliments està xifrat en 260.000 tones anuals, el que equival a 34,9 kg per habitant i any. Una de les raons per llençar els aliments respon a motius estètics, per exemple, un carbassó amb un petit cop, una pastanaga deforme, una poma amb taques o una mandarina massa gran. Existeixen doncs cànons de bellesa en l'alimentació que determinen quines peces són aptes o no pel consum. Però, aquesta bellesa és natural? Tots els aliments han de ser perfectes? D'aquí neix el moviment de “La Imperfecta Belleza” que pretén donar visibilitat al malbaratament alimentari per criteris estètics i conscienciar la societat de la necessitat de replantejar els nostres hàbits de consum a través de diverses activitats com sopars, col·loquis, exposicions o publicacions. El pròxim dijous 16 de febrer tindrà lloc la segona edició de “La Imperfecta Belleza” a l'Espai 88 del barri del Poblenou a Barcelona, aquest cop té com a eix principal la pell. La intenció és reivindicar la bellesa que hi ha en tot allò que s'assumeix que és lleig i trobar bellesa en aquelles coses que abans no sabíem apreciar. L’acte es materialitzarà en una exposició en la qual els participants interactuaran amb les diverses peces, no només observant-les sinó també tocant-les o menjant-les. Tot enllaçat amb projeccions, instal·lacions interactives i propostes gastronòmiques realitzades amb productes imperfectes. “La Imperfecta Belleza” és una iniciativa d'Elsa Yranzo, dissenyadora gastronòmica, i Marina Senabre, arquitecta i dissenyadora gràfica. Si voleu saber-ne més, trobareu informació al web: http://www.laimperfectabelleza.com/

Restaurants i hotels contra el malbaratament alimentari “Remenja’mmm, massa bo per llençar-ho”

El passat dia 1 de febrer es va presentar aquesta campanya que demana el compromís de restaurants i hotels i dels mateixos comensals.

Les organitzacions Rezero, Banc de Recursos, Nutrició Sense Fronteres i el grup GSR, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Residus de Catalunya, són les impulsores d’aquesta iniciativa que implica restauradors i clients. Durant l’acte de presentació, que va tenir lloc a l’Hotel Barceló Sants, es va destacar que l’objectiu principal és sensibilitzar, tant als consumidors com la indústria de restauració i hostaleria, en la prevenció del malbaratament alimentari tot oferint propostes i accions alternatives per a la seva reducció. Aquesta campanya és molt necessària, tenint en compte que dels 262.471 kg de malbaratament alimentari que es generen anualment a Catalunya, el 16% prové del sector de la restauració. Part d’aquest excedent alimentari que es genera al sector pot ser abordat des de projectes de prevenció i reaprofitament, com els que lideren les entitats impulsores (Pont Alimentari -impulsat per Rezero i Banc de Recursos- i BCN comparteix el menjar -promogut per Nutrició Sense Fronteres), però hi ha un gruix important que no està atès. Aquest excedent és el que es genera pels mateixos comensals dels restaurants: tots els aliments que un cop servits a taula no han estat consumits, i que malauradament han d’acabar a les escombraries. Els restaurants s’hi podran adherir gratuïtament i disposaran de bosses i carmanyoles dissenyades expressament, que seran ofertes als comensals que no s’hagin acabat el seu plat o beguda. Per a mis informació entra a www.remenjammm.cat

Manlleu acull l’expo Som Gent de Profit

El mercat municipal de Manlleu, del 17 de gener al 3 de febrer acollirà l'exposició i el taller sobre malbaratament alimentari Som Gent de Profit.

Els veïns i veïnes que visitin el Mercat Municipal de Manlleu podrán ser una mica más “Gent de Profit”. En tre els dies 17 de gener i 3 de febrer, de dilluns a dissabte de 8-14 h i de dijous a divendres de 16 a 20h, tindran l’oportunitat de saber de primera mà com n’és d’important no malbaratar aliments i com prevenir a les nostres llars aquest mal hàbit. Cada any, a Catalunya es llencen 262.000 tones de menjar, 35 kg per cada un de nosaltres. Davant d'això, l'exposició mostra quina és l'actitud que cal tenir per a fomentar el valor real als aliments. Des de la seva producció fins a l'hora de fer una cuina responsable, passant per la compra de productes de temporada i de proximitat, amb consells per evitar comprar en excés, evitar llençar menjar i fomentar el reciclaje dels residus orgànics.   També es realitzarà el taller a l’Aula del Mercat, del 17 al 24 de gener per alumnes de diferents escoles de primària. L’Aula del Mercat es troba al Carrer del Pintor Guàrdia, 6. I, si vols saber-ne més, visita el nostre web somgentdeprofit.cat i suma’t al Manifest de Profit.

Som Gent de Profit al Museu de la Pesca de Palamós

Des del dia 16 de desembre, l’exposició Som Gent de Profit, que té per objectiu conscienciar la població sobre el malbaratament alimentari, es podrà visitar a Palamós (Baix Empordà).

El taller Som Gent de Profit, s'engloba dins la campanya #NadalalMuseu, organitzada per la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona, amb l'objectiu de promocionar i motivar les visites de públic familiar als museus durant les vacances de Nadal, amb premis, jocs i activitats per descobrir tot el seu patrimoni. Ens trobareu al Museu de la Pesca de Palamós fins al dia 15 de gener. Taller educatiu Som gent de profit i taller de cuina (del 28 de desembre al 4 i 11 de gener de 2017) Aprofitant l'exposició Som Gent de Profit, es realitzarà una activitat familiar i participativa per aprofundir i treballar en grup els principis de malbaratament alimentari, reciclatge i reaprofitament a la cuina. Per una banda, reflexionarem sobre els nostres hàbits i, per l'altra, aprendrem a cuinar sota el concepte d'aprofitament, reciclatge i reutilització dels aliments.

L'exposició visita el Mercat de Calella

Es podrà visitar del dijous 1 al dimarts 13 de desembre, a l’Espai Mercat de Calella.

L’Ajuntament de Calella, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, posa a disposició la Sala Espai Mercat per muntar l’exposició Som Gent de Profit, adreçada a la ciutadania amb l’objectiu de conscienciar i adquirir nous hàbits per evitar el malbaratament d’aliments a les nostres llars. Aquesta exposició dóna a conèixer els efectes perjudicials del malbaratament alimentari i vol fomentar una actitud positiva i lluitadora contra el malbaratament dels aliments. Per tal d’adquirir hàbits per emmagatzemar i conservar els aliments es fan diversos tallers adreçats a estudiants de primària i 1r d’ESO amb els personatges Apro i Fita. L’exposició també incideix en el reciclatge dels residus orgànics. L’exposició es podrà visitar del dijous 1 al dimarts 13 de desembre, a l’Espai Mercat.

Ada Parellada i la UVic units contra el malbaratament

El passat dijous 24 de novembre, amb motiu de la Setmana de la Prevenció de Residus, la UVic organitzava un taller de cuina dirigit a evitar el malbaratament alimentari, amb l'Ada Parellada.

Més de vint persones, entre alumnes i professors, van escoltar atentament les explicacions que la cuinera Ada Parellada va fer sobre el problema del malbaratament alimentari. Va insistir que cal conscienciar tothom que no hem de llençar el menjar, que quan cuinem vigilem les quantitats, que quan comprem anem amb la llista i amb els menús preparats i que no tinguem manies amb la fruita i verdura lletja. Aquestes explicacions van anar acompanyades d'un taller de cuina d'aprofitament, on va demostrar que amb productes que sovint rebutgem quan anem a comprar, en podem fer autèntiques delicatessen a la cuina. Només cal una mica d'imaginació i ganes d'aprofitar els aliments, i encara que siguin lletjos són molt bons.

La UVic se suma a la Setmana Europea de la prevenció de residus

El proper dijous 24 de novembre, a les 5 de la tarda, Ada Parellada s’adreçarà a estudiants i treballadors de la Universitat per fer una demostració culinària de dues receptes d'aprofitament.

La UVic s’adhereix a la Setmana Europea de la prevenció de residus amb una xerrada sobre el reaprofitament alimentari. El proper dijous 24 de novembre, a les 5 de la tarda, Ada Parellada s’adreçarà a estudiants i treballadors de la Universitat per fer una demostració culinària de dues receptes que poden ajudar a reaprofitar alguns ingredients que tinguem a la nevera. El Laboratori del Gust es convertirà per unes hores en un punt més de les activitats que es fan al llarg de la Setmana Europea de la prevenció de residus que enguany se celebra del 19 al 27 de novembre. En la xerrada, Ada Parellada posarà de manifest la problemàtica del malbaratament alimentari a les llars, i com podem evitar-ho. Per exemple fent una planificació de la compra, ús de la calculadora de racions i fins i tot tenir a mà diverses receptes d’aprofitament. Aquesta activitat ha estat organitzada per l’Àrea d’Infraestructures de la UVic amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i l’empresa Lavola.

Granollers acull l'exposició i el taller Som Gent de Profit

De l’11 al 26 d’octubre a la biblioteca Can Pedrals

Fins al dia 26 d'octubre, els veïns i veïnes de Granollers, seran una mica més “Gent de Profit”. A la Biblioteca Municipal Can Pedrals, podran visitar l’exposició itinerant que dóna a conèixer què és i com perjudica el malbaratament alimentari. També s’exposa com podem adquirir hàbits per emmagatzemar i conservar els aliments per tal de prevenir el malbaratament a les llars. A més, fomenta el reciclatge dels residus orgànics. Cada any, a Catalunya es llencen 262.000 tones de menjar, 35 kg per cada un de nosaltres. Davant d'això, l'exposició mostra quina és l'actitud que cal tenir per a fomentar el valor real als aliments. Des de la seva producció fins a l'hora de fer una cuina responsable, passant per la compra de productes de temporada i de proximitat, amb consells per evitar comprar en excés i evitar llençar menjar. L'exposició restarà oberta durant els horaris de la biblioteca i durant aquests dies alumnes de diferents cursos participaran del taller. Si vols saber-ne més, visita el nostre web somgentdeprofit.cat i suma’t al Manifest de Profit.

El Mercat de Torreblanca de Sant Cugat del Vallès acull l’exposició “Som gent de profit”

L'acció participativa amb l'Apro i la Fit per a la gent del mercat es realitzarà el divendres 30 de setembre de 10 a 13h

Els veïns i veïnes que visitin el Mercat de Torreblanca de Sant Cugat del Vallès, ara poden ser una mica més “Gent de Profit”. Fins el dia 5 d’octubre, animem la gent del Vallès Occidental que visiti el Mercat on trobarà l’exposició itinerant que dóna a conèixer què és i com perjudica el malbaratament alimentari. També s’exposa com podem adquirir hàbits per emmagatzemar i conservar els aliments per tal de prevenir el malbaratament a les llars. A més, fomenta el reciclatge dels residus orgànics. Cada any, a Catalunya es llencen 262.000 tones de menjar, 35 kg per cada un de nosaltres. Davant d'això, l'exposició mostra quina és l'actitud que cal tenir per a fomentar el valor real als aliments. Des de la seva producció fins a l'hora de fer una cuina responsable, passant per la compra de productes de temporada i de proximitat, amb consells per evitar comprar en excés i evitar llençar menjar. Si vols saber-ne més, visita el nostre web somgentdeprofit.cat i suma’t al Manifest de Profit.

FADFest organitza l'Assaig General.

El dia que es va posar a prova la ciutat des del punt de vista de la sostenibilitat alimentària.

Els Jardins d'Elisava, darrera l'Edifici Disseny Hub, van acollir un esdeveniment gastronòmic per demostrar que podem, ambiental i socialment, ser més sostenibles. I ho vam fer de la mà d’aquells que porten molts anys treballant en altres maneres de produir i consumir, amb la implicació dels barris de l’entorn de la Plaça de les Glòries i servint-nos de les capacitats del disseny de generar processos, espais, missatges i objectes que modifiquin els nostres hàbits de consum. Dirigits per l'Ada Parellada del Semproniana i el Sergi de Meià, un centenar de voluntaris van participar a l'Assaig General del FADfest. Es van espigolar unes 3 tones d'aliments que s'haurien llençat. I d'aquests aliments, 700kg és van cuinar per un àpat per a 900 persones. Aquest any el FADFest redissenya les consciències i, conjuntament amb la PAA- Plataforma Aprofitem els Aliments van aconseguir que tots aquests aliments que es desaprofiten de la cadena d'alimentació habitualment se salvessin del malbaratament.

El Mercat municipal Puigmercadal de Manresa acull l’exposició “Som gent de profit”

Amb la col·laboració del mercat municipal i de totes les parades.

Els veïns i veïnes que visitin el Mercat Municipal Puigmercadal de Manresa, ara poden ser una mica més “Gent de Profit”. Entre els dies 2 i 23 de maig, animem la gent del Bages que visiti el Mercat on trobarà l’exposició itinerant que dóna a conèixer què és i com perjudica el malbaratament alimentari. També s’exposa com podem adquirir hàbits per emmagatzemar i conservar els aliments per tal de prevenir el malbaratament a les llars. A més, fomenta el reciclatge dels residus orgànics. Cada any, a Catalunya es llencen 262.000 tones de menjar, 35 kg per cada un de nosaltres. Davant d'això, l'exposició mostra quina és l'actitud que cal tenir per a fomentar el valor real als aliments. Des de la seva producció fins a l'hora de fer una cuina responsable, passant per la compra de productes de temporada i de proximitat, amb consells per evitar comprar en excés i evitar llençar menjar. L'exposició restarà oberta de dilluns a dijous de 8 a 14?h, divendres de 8 a 20?h i dissabtes de 8 a 15?h al Mercat municipal Puigmercadal que es troba al carrer Muralla del Carme 5, de Manresa. I també hi haurà diferents accions: el divendres 6 de maig de 10 a 13?h i dissabte 21 de 10 a 13?h. Si vols saber-ne més, visita el nostre web somgentdeprofit.cat i suma’t al Manifest de Profit.

L'exposició Som Gent de Profit amb Alícia't

L'exposició Som Gent de Profit visita la 4a Edició d’Alícia't, els dies 30 d’abril i 1 de maig.

Alícia’t és la festa de la gastronomia de les comarques de Barcelona. Durant el cap de setmana 30 d’abril i 1 de maig, podreu conèixer i tastar els productes agroalimentaris més singulars fets a les comarques de Barcelona, descobrir els atractius turístics i gastronòmics del territori i gaudir de tallers de cuina i alimentació molt actuals per grans i petits; un llarg programa de fins a 150 activitats vinculades a la gastronomia. L'exposició Som Gent de Profit, que participa un any més en aquesta edició de l’Alícia’t, incideix en l’actitud que cal tenir per tal de fomentar el valor real dels aliments, amb consells per evitar llençar el menjar i no malbaratar. Cada any, a Catalunya llencem 262.000 tones de menjar, 35 kg cada un de nosaltres! Trobareu l'exposició al Hall Congressos – Edifici de la Fàbrica al Mont Sant Benet (Sant Fruitós de Bages). Ens podeu visitar el dissabte 31 d’abril de 10h a 19h (tallers a les 13:00h i 17:00h) i diumenge 1 de maig de 10h a 18h (tallers a les 13:00h i 16:00h). Us hi esperem! Més informació a: www.alicia.cat

L'EXPOSICIÓ “SOM GENT DE PROFIT” VISITA OSONA

L’exposició itinerant “Som Gent de Profit” es pot visitar entre els dies 4 i 15 d’abril al Centre Cívic Can Pau Raba de Vic.

Els veïns i veïnes de Vic, i totes aquelles persones de la comarca d’Osona que ho desitgin, ara poden ser una mica més “Gent de Profit”. Entre els dies 4 i 15 d’abril, es pot visitar l’exposició itinerant que dóna a conèixer què és i com perjudica el malbaratament alimentari. També exposa com podem adquirir hàbits per emmagatzemar i conservar els aliments per tal de prevenir el malbaratament a les llars. A més, fomenta el reciclatge dels residus orgànics. Cada any, a Catalunya es llencen 262.000 tones de menjar, 35 kg per cada un de nosaltres. Davant d’això, l’exposició mostra quina és l’actitud que cal tenir per tal de fomentar el valor real als aliments. Des de la seva producció fins a l’hora de fer una cuina responsable, passant per la compra de productes de temporada i de proximitat, amb consells per evitar comprar en excés i evitar llençar menjar. L’exposició estarà oberta de dilluns a divendres de 16 a 20h al Centre Cívic Can Pau Raba. Si vols saber-ne més, visita el nostre web somgentdeprofit.cat i suma’t al Manifest de Profit.

L'EXPOSICIÓ “SOM GENT DE PROFIT” VISITA EL MERCAT DE LA BARCELONETA

Del dissabte 20 al dissabte 27 de febrer podeu visitar, al Mercat de la Barceloneta de Barcelona, l’exposició que t’explica com evitar el malbaratament alimentari.

La intenció és fomentar una actitud positiva i lluitadora contra el malbaratament dels aliments i prendre consciència que durant les etapes de producció, venda, consum o rebuig dels productes alimentaris cal canviar d’actitud i hàbits per tal de no malmetre i evitar llençar menjar comestible. L’exposició “Som Gent de Profit” permet als visitants interactuar amb diversos elements que recreen una cuina, hi ha elements gràfics i explicacions del què és i com es produeix el malbaratament alimentari. A l’exposició s’insisteix que cal valorar els productes frescos i de proximitat, tenir una actitud responsable a l'hora de fer la compra i com d'important és evitar que els aliments se'ns facin malbé. DINÀMICA DE PROXIMITAT Paral·lelament a l’exposició, es realitzaran diferents accions participatives amb els personatges Apro i Fita, el dissabte 20, el divendres 26 i el dissabte 27 de febrer, de 10 a 13h del matí. L’Apro i la Fita s’adreçaran als més petits, amb diverses dinàmiques, per explicar-los què poden fer per evitar el malbaratament alimentari.

Premiats del concurs de Nadal de profit

Al llarg del mes de desembre i de gener hem rebut molt bones propostes per aprofitar aquelles sobralles dels àpats nadalencs. Si us han sobrat torrons, o una mica de l’escudella de Nadal, de carn d’olla o del pollastre rostit, aquestes receptes són una molt bona solució per fer un nou plat igual de bo i, fins i tot, molt original. Les receptes premiades són: “Gelat de torró amb crocanti” de Bet Florensa, “Nadal de Profit” de Yolanda Vidal, “Gambes terrenals” de Marta Nus, “Entrepà de pollastre rostit” d’Isabel Sayagüés, “Flam de torró de Xixona” de Débora Rosano, “Magdalenes de plàtan i torró de xocolata” de Marc Ruiz Tobal, “Cóc ràpid amb torró” de Neus Nogué Serrano, “Galetes de torró” de Núria Rodríguez, “Canelons de carn d'olla” de Mayte Dezta, “Pudin de turrón de yema” de María Dolors Navarro, “Crestes de carn d'olla” d’Imma Brugarolas, “Flam d'escalivada” de Roger Dilmé, “Bombons de neules i festucs” de Marta Cava, “Cous-cous amb verduretes i rostit” de Rosa Torra, “Pa dolç de prunes i nous” de Maria Cervero, “Arròs de pagès” de Teresa Solà Cunill, “Galetes de torró de Xixona” d’Anna Rubau Geli, “Flam de Torró de Xixona amb neules caramel·litzades” de Josep Belmonte, “Trencadis de lassanya” de Montse Argemí i “Xocroquetes” de Teresa Roig. Tots els premiats i premiades rebran el llibre “Les millor receptes d’aprofitament. Som Gent de profit” un recull de les receptes que trobareu al nostre web, així com les receptes guanyadores dels diversos concursos. Un llibre que us farà molt profit!

GUANYADORES DEL CONCURS CROQUETES DE PROFIT

El premi a les tres millors receptes de croquetes de profit és un àpat de profit al restaurant Semproniana de la cuinera Ada Parellada.

Les tres guanyadores del concurs Croquetes Profit, d'un total de 30 receptes rebudes, s’ho mereixen de debò. Els motius que el jurat ha donat per premiar-les són ben clars. Han guanyat Emilia Gallardo, de Tàrrega amb “Croquetes de pollastre amb melmelada de ceba caramel·litzada amb ceps“, perquè donen la volta a la croqueta per excel·lència, la de pollastre, afegint-hi els bolets i sobretot gràcies al toc dolç de la melmelada de ceba. A guanyat també Mayte Deza, de Barcelona amb “Croquetes de Gambes“, que han agradat molt al nostre jurat perquè les gambes són un element molt clàssic en el món de les croquetes, i amb el punt dels alls tendres poden ser una bona opció per als aperitius de Nadal. I també ha guanyat Débora Rosano, de Pineda de Mar amb “Croquetes de patata de la meva iaia“, pel valor de la tradició familiar i pels ingredients humils dins d'una croqueta la mar de senzilla, i que per això pot resultar boníssima. Felicitats a les guanyadores! Al web Som Gent de Profit, iniciem el darrer concurs de la temporada: Receptes de Nadal de Profit, on els participants han de crear receptes originals a partir d’aliments que ens han sobrat dels àpats dels dies festius. Recordeu, el menjar no es llença, i d'unes sobralles podem fer-ne un àpat de premi! Aquest concurs finalitzarà el 18 de gener.

L’exposició “Som gent de profit” visita Figueres

L’exposició s’instal·la a la capital de l’Alt Empordà del dia 1 al 20 de desembre.

“Som Gent de Profit” s’estarà a la Fundació Clerch i Nicolau de Figueres, (C/Nou,53) des del dia 1 fins al 20 de desembre i es podrà veure de 9h a 21h. Aquesta exposició està adreçada tots els ciutadans, especialment els més joves. Pretén fomentar una actitud positiva i lluitadora contra el malbaratament dels aliments i que es prengui consciència que durant les etapes de producció, venda, consum o rebuig dels productes alimentaris cal canviar d’actitud i hàbits per tal de no malmetre i evitar llençar menjar comestible. L’exposició “Som Gent de Profit” consta d’un conjunt de plafons que tracten diferents temes en relació al malbaratament: valorar els productes frescos i de proximitat, tenir una actitud responsable a l'hora de fer la compra, a pensar en comprar allò que realment necessitem i com d'important és evitar que els aliments se'ns facin malbé. TALLERS EDUCATIUS Paral·lelament a l’exposició es realitzarà un taller adreçat a les escoles de la ciutat on, a través de diverses dinàmiques, dos educadors ensenyaran als més menuts com evitar el malbaratament alimentari. El tallers tenen una durada d’1 hora.

GUANYADORES DEL CONCURS TARDOR DE PROFIT

El premi per a les tres guanyadores és una cistella de fruita i verdura ecològica de La Tavella.

Ja sabem qui han estat les tres guanyadores del concurs Tardor de Profit, d'un total de 33 receptes rebudes. El premi és una cistella de fuites i verdures ecològiques de La Tavella. La Sílvia Soto "Nuni" del blog Cuinetes és qui s'ha encarregat de prendre la difícil decisió de triar. I n'ha valorat la creativitat, l'originalitat i sobretot que les receptes es basessin en productes d'aprofitament i de temporada, molt important. Les guanyadores han estat la Isaura Sotoca de Girona amb "Magdalenes de carbassa, formatge i sàlvia", Eva Macià de Linyola amb "Nyoquis de moniato amb salsa de tomàquet" i Isabel Sayagués de Barcelona amb "Arròs amb bolets i carxofes". Se n'ha valorat la capacitat per trobar altres utilitats a ingredients com la carbassa cuita, l'originalitat, com fer nyoquis a partir de moniato cuit i la capacitat d'aprofitar a partir de productes de temporada. Felicitats a les guanyadores! Al web Som Gent de Profit, vindran nous concurs, actualment iniciem el concurs de Croquetes de Profit, on els participants han de crear receptes originals per a fer croquetes a partir d'aliments que ens han sobrat. Recordeu, el menjar no es llença, i d'unes sobralles podem fer-ne un àpat de premi! Aquest concurs finalitzarà el 22 de desembre.

"SOM GENT DE PROFIT" VISITA BARCELONA amb motiu de la Setmana Europea de Prevenció de Residus

Del 23 al 30 de novembre, ens trobareu a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova, c/ de Garbí, 2, de Barcelona.

Amb motiu de la Setmana Europea de Prevenció de Residus s’instal·la a Barcelona l’exposició Som Gent de Profit. Amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania dels inconvenients econòmics, alimentaris i mediambientals que provoca el malbaratament alimentari, l’exposició s’adreça a públics de totes les edats. L’exposició, que permet interactuar amb diversos elements que recreen una cuina i facilita als visitants recursos per evitar el malbaratament alimentari, estarà instal·lada a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova (C/de Garbí, 2) del dilluns 23 de novembre fins el següent dilluns dia 30, de 10 a 14 i de 16 a 19 h. Entrada gratuïta. Més informació a: http://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/prevencio/setmana_europea/

Guanyadors del Concurs Consells de Tàper

Divendres 23 d'octubre, va tenir lloc el taller de cuina d’aprofitament entre els guanyadors del concurs Consells de Tàper.

La Marga Pradas, del bloc L'Hora del Tàper va ser qui trià, com a jurat, els millors consells. Cal dir, que la tria no va ser gens fàcil. El premi per als quinze premiats va ser aquest taller de cuina d'aprofitament, amb sopar inclòs a l'Espai Boisà, que ja ha col·laborat amb Som Gent de Profit aportant receptes d'aprofitament.

Els premiats han estat: Maria Cervero, Daniel Álvarez, Marta Nus, Anna Cortadellas, Mireia Ódena, Cristina Franco, Sara González, María José Juan Vila, Sofia de la Torre, Debora Rosano, Esther Gassol, Héctor Ibáñez, Josep Maria Pascual, Mireia Padrós, Mercè Benavent i Arturo Moreno.
Alguns d'ells, per problemes d'horaris, no han pogut assistir, cosa que ens sap molt de greu.

Vam començar amb una breu recepció per part de la Pilar Chiva, de l’Agència de Residus de Catalunya qui va agrair la seva participació i els animà a implicar-se amb la sensibilització per evitar el malbaratament alimentari. Tot seguit, en Pep Soler de l’Espai Boisà presentà l’espai i el menú. I de seguida, el nostre cuiner, en Joan Gurguí ja va començar amb les indicacions per preparar un Tartar de fuet, alvocat i tomàquet, uns Calamars encebats amb tomàquets secs (amb la versió feta amb cigrons per a vegeterians), Mandonguilles de peix i les Taronges caramel·litzades amb xocolata per a les postres. L'ambient entre els participants va ser molt bo i animat, i tota l'estona es va notar l'interès per la cuina i l'estimació pels aliments.

Un cop finalitzat el procés d’elaboració i cocció, va arribar el moment de tastar-ho. Un cop entaulats, van poder comprovar que sense malbaratar gens es poden fer plats exquisits. I ara, ja formen part de la gran comunitat de Gent de Profit.

Guanyadores del Concurs de Tapes de profit

El premi per a les tres millors propostes és un lot de productes Lékué.

El primer concurs de Som Gent de Profit ja té les tres guanyadores. Amb un total de 54 receptes rebudes, el concurs de tapes d'aprofitament ha estat en actiu durant el mes d'agost, fins a finals de setembre.

Ada Parellada, jurat d'aquest concurs, n'ha valorat la creativitat, la originalitat i sobretot que les receptes es basessin en productes d'aprofitament.

Les guanyadores han estat la Teresa Roig de Barcelona, Sònia Vilà de Banyoles i Marta López de Sant Cugat del Vallès. I, respectivament, han guanyat el premi amb aquestes receptes de tapes d'aprofitament: "Flower Power" (una tapa on l'aliment de profit eren sobralles de verdures), "Flam de Bledes", una tapa a partir d'aquesta verdura que aprofitem d'un altre àpat i "Broqueta de poma caramel·litzada i botifarra negra a l'aroma de romaní", on l'aliment estrella són les pomes ja madures o tocades que són tant bones com qualsevol altra. Cal dir que totes les receptes presentades, es basaven en aliments que s'aprofitaven d'altres plats o bé aliments madurs, sempre amb la premisa de valorar que abans de llençar el menjar, cal tenir en compte si el podem aprofitar.

La marca de motlles i estris per a la cuina Lékué ha col·laborat amb el premi del concurs de tapes d'aprofitament amb tres lots de productes per al regal. A més, s'han incorporat noves receptes de cuiners i bloguers afeccionats a la cuina, conscients del perjudici que provoca el malbaratement alimentari. Les tapes que han proposat, basades en aliments d'aprofitament, són originals, creatives i senzilles de fer. Així, Ada Parellada, Manel Guirado i els blogs Cuinetes, L'Hora del Tàper i Els Fogons de la Bordeta ja són gent de profit.

Al web Som Gent de Profit, vindran nous concurs, actualment està en actiu el concurs de consells de tàper de profit, on els participants aporten idees, trucs i quin tipus de menjar de profit és millor alhora de preparar menjar per emportar. Aquest concurs finalitzarà el 16 d'octubre.

“Som gent de profit” visita la 16ª Fira del Medi Ambient de Tàrrega

El proper 3 i 4 d’octubre a l’Espai MerCat

L’exposició de la campanya de prevenció contra el malbaratament alimentari, Som Gent de Profit, estarà situada a l’Espai MerCat de la 16ª Fira del Medi Ambient de Tàrrega. L’exposició inclou activitats guiades amb monitors. D’una manera didàctica, els monitors expliquen l’origen del malbaratament i consells sobre com podem evitar-lo. Passis cada 30 minuts.

L’exposició consta d’un conjunt de plafons que tracten diferents temes en relació al malbaratament i vol fer reflexionar sobre la gran quantitat de menjar aprofitable que acabem llençant.

Horaris de la Fira: de 9:30 a 14h i de 16:30 a 21:30h
Accès lliure i gratuït.

"Som Gent de Profit" visita Barcelona Degusta

Del 24 al 27 de setembre, ens trobareu al recinte de Montjuïc, Palau 1 de Barcelona.

L'exposició Som Gent de Profit vol sensibilitzar la ciutadania dels inconvenients econòmics, alimentaris i mediambientals que provoca el malbaratament alimentari. També de la importància de reciclar els residus orgànics.

Cada ciutadà de Catalunya malbarata de mitjana 35kg de menjar l'any, l'equivalent als àpats que faria durant 25 dies. Al món, principalment al primer món, el malbaratament és de 1.300 milions de tones de menjar, un terç de la producció mundial.

L'exposició s'adreça sobretot a un públic jove i incideix en la recuperació d'hàbits com ara valorar els productes frescos i de proximitat, de tenir una actitud responsable a l'hora de fer la compra, a pensar en comprar allò que realment necessitem i com d'important és evitar que els aliments se'ns facin malbé.

I no oblidem que les restes de menjar, allò que ja no es pot aprofitar, cal que les llencem al contenidor de restes orgàniques. Tenen un valor molt important: se'n fa adob per a les plantes dels jardins i parcs de les nostres viles i ciutats!

L'horari de la fira és de 12 a 22h, i durant tot el dia farem diversos tallers i activitats a l'Exposició de Som Gent de Profit.

Ens trobareu a Barcelona Degusta, del 24 al 27 de setembre a l'estand E540 del Pavelló 1. No hi falteu!

Aquest setembre, “Som gent de profit” a la Seu d’Urgell.

Del 2 al 21 de setembre de 8h a 22h, al Centre Cultural les Monges.

L’exposició, instal·lada al vestíbul de l’escola de Música i Arts del Centre Cultural Les Monges, s’adreça a tots els ciutadans que, en alguna etapa de la producció, venda, consum o rebuig dels productes alimentaris volen canviar la seva actitud i hàbits per no malmetre i no llençar menjar comestible.
L’exposició consta d’un conjunt de plafons que tracten diferents temes en relació al malbaratament i vol fer reflexionar sobre la gran quantitat de menjar aprofitable que acabem llençant. L’exposició va acompanyada d’un taller que té com a objectiu difondre el concepte i promoure les bones pràctiques.

L’exposició restarà oberta del 2 al 21 de setembre de 8h a 22h al Centre Cultural les Monges, a la Plaça de les Monges, 2, La Seu d’Urgell

L'EXPOSICIÓ "SOM GENT DE PROFIT" A DELTEBRE

Aquest agost descobrim com evitar el malbaratament alimentari a Deltebre.

L’exposició esta instal·lada durant tot l’agost a Ebreterra Centre d’Inspiració Turística de Deltebre. Aquesta exposició s’adreça a tots els ciutadans que, en alguna etapa de la producció, venda, consum o rebuig dels productes alimentaris volen canviar la seva actitud i hàbits per no malmetre i no llençar menjar comestible.

L’exposició consta d’un conjunt de plafons que tracten diferents temes en relació al malbaratament i vol fer reflexionar sobre la gran quantitat de menjar aprofitable que acabem llençant. L’exposició va acompanyada d’un taller que té com a objectiu difondre el concepte i promoure les bones pràctiques.

A més, els dies 17 i 21 d’agost 3 Campus diferents participaran al taller on s’explica l’origen del malbaratament i s’aporten dades i consells per evitar-lo.

L’exposició “Som gent de profit” a Porqueres tot el juliol!!

L'exposició s'instal·la a la planta baixa de la nova biblioteca de Porqueres, al Pla de l’Estany.

L'exposició "Som Gent de Profit" s’adreça a tots els ciutadans que, en alguna etapa de la producció, venda, consum o rebuig dels productes alimentaris volen canviar la seva actitud i hàbits per no malmetre i no llençar menjar comestible.

L’exposició consta d’un conjunt de plafons que tracten diferents temes en relació al malbaratament i vol fer reflexionar sobre la gran quantitat de menjar aprofitable que acabem llençant. L’exposició va acompanyada d’un taller que té com a objectiu difondre el concepte i promoure les bones pràctiques.
 
Durant tot el juliol es podrà veure en horari de biblioteca l’exposició itinerant i el dia 15 de juliol, de 18 a 20H, es podrà participar en el taller on s’explica l’origen del malbaratament i s’aporten dades i consells per evitar-lo.

#GastroRécup, el sopar de profit de l'Ada Parellada

Una festa gastronòmica al Semproniana. Amb la col·laboració de l'associació Espigoladors.

Ada Parellada, col·laboradora de Som Gent de Profit, per tal de conscienciar tant la població com el propi sector de la necessitat d'implicar-se activament en la lluita contra el malbaratament alimentari, prepara una FESTA GASTRONÒMICA en el seu restaurant Semproniana per donar visibilitat la LLUITA CONTRA EL MALBARATAMENT. El #GASTRORÉCUP és un sopar gastronòmic elaborat exclusivament amb aliments rebutjats pel circuit comercial, provinents tant del camp com de la distribució.

Aquesta és una proposta que anima els restaurants a celebrar dinars o sopars de manera periòdica amb aliments rebutjats pel circuit comercial i a un preu econòmic.

Sumeu-vos, d’una manera lúdico-reivindicativa, a aquest nou activisme gastronòmic el proper DIMECRES 17 DE JUNY 21:00h.

Preu: 4€
Lloc: Semproniana (carrer Rosselló, 148)
(Places limitades, cal fer reserva prèvia: semproniana@semproniana.net)

"Som Gent de Profit" visita la Fira de la Sostenibilitat de Girona

L'exposició de Som Gent de Profit a l'Ecosí de Girona, del 12 al 14 de juny,

La desena edició de la fira de la sostenibilitat EcoSí, que tindrà lloc del 12 al 14 de juny al Palau de Fires de Girona i que reuneix 124 expositors, promourà la lluita contra el malbaratament alimentari mitjançant ‘Som gent de profit’. La campanya de prevenció, que han emprès conjuntament l’Agència de Residus de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, s’adreça a tots els ciutadans que en alguna etapa de la producció, venda, consum o rebuig dels productes alimentaris volen canviar la seva actitud i hàbits per no malmetre i no llençar menjar comestible.

A la mostra es podrà veure l’exposició itinerant de "Som Gent de Profit" i participar en uns tallers en els que s’explica l’origen del malbaratament i s’aporten dades i consells sobre com evitar-ho.

Divendres s’impartiran tres tallers (a 2/4 de 6, 2/4 de 7 i 2/4 de 8 de la tarda), mentre que dissabte i diumenge se’n faran cinc cada dia (a 2/4 d’11 del matí, 2/4 d’1 del migdia i 2/4 de 5, 2/4 de 6 i 2/4 de 7 de la tarda).

LA FESTA ALÍCIA'T

L'exposició per evitar el malbaratament alimentari Som Gent de Profit serà a la 3a Edició de Alícia't, de la Fundació Alícia el cap de setmana del 18 i 19 d'abril.

El propers dies 18 i 19 d’abril de 2015, a l’entorn únic i singular de Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, podrem passar un cap de setmana amb més de 150 activitats que hem preparat per a tothom: tallers de cuina i alimentació molt actuals, per grans i petits, i tot tipus d’activitats per distreure’s i passar-s’ho bé, tot gaudint i aprenent.

L'exposició Som Gent de Profit també hi serà, ens podreu trobar al Hall Congressos – Edifici de la Fàbrica.

Us hi esperem!

Som Gent de Profit al Canal Taronja

El Canal Taronja emet per les comarques del Bages, Solsonès, Berguedà, Anoia i Osona els 10 capítols de TV.

Les tres televisions del Canal Taronja emetran a partir del dilluns 13 d'abril, els 10 capítols de Som Gent de Profit. Cada dia, els espectadors d'aquest canal podran veure com personatges coneguts com en Quim Masferrer ens proposa un plat fet amb embotit sec, o com Sor Lucía Caram prepara unes postres amb un plàtan massa madur, o com Dani Jiménez visita una escola per saber com ho fan èr no malbaratar l'aliment. Veure com en Tortell Poltrona prepara una sopa de farigola amb pa sec i molts d'altres.

Podreu veure aquests capítols al final de l'INFO TARONJA, cada dia s'emet de 20h a 20:30; de 21:30 a 22:30 i de 23 a 23:30h. No us els perdeu, i agafeu vosaltres el repte de no malbaratar aliments!

“SOM GENT DE PROFIT” A LA XVIIª FIRA NATURA DE LLEIDA

Del 6 al 8 de març a Fira de Lleida tindrà lloc la XVIIª edició del Fira Natura.

L'exposició "Som Gent de Profit" també hi serà. Aquesta fira incideix en el medi ambient i en la qualitat de vida. Podreu gaudir de diverses conferències, tallers, exposicions i mostres, mercats d'intercanvi, de fruita i verdura ecològiques i d'articles de segona mà durant tot el cap de setmana del 6 al 8 de març.

L'exposició "Som Gent de Profit" és una mostra sobre com evitar el malbaratament alimentari que provoquem entre tots. En hores concertades es realitza un taller per als més petits de la casa.

“SOM GENT DE PROFIT” VISITA LA FESTA DE LES IDEES DEL BAIX PENEDÈS

L’exposició itinerant “Som gent de profit” serà al Vendrell, el proper dissabte 24 de gener tot el matí, en el marc de la Festa de les Idees.

Al Pavelló Àngel Guimerà del Vendrell, 20 escoles, 35 grups classe i més de 700 nens i nenes es trobaran per celebrar la Festa de les Idees, que posa punt i final al Programa Escolar del Repte Baix Penedès. Aquest programa, adreçat a les escoles de la comarca del Baix Penedès, s’ha dut a terme des del mes d’octubre passat amb l’objectiu que els alumnes fessin un anàlisi de les raons per les quals alguns ciutadans no fan recollida selectiva a casa seva i posteriorment plantegessin propostes per a superar aquests frens. En el decurs de la Festa de les Idees es donaran a conèixer els projectes guanyadors.

PROU MALBARATAR ALIMENTS

L'Associació d'Amics de la UAB organitza el dijous 29 de gener el debat: 'Prou malbaratar aliments' a la biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler a Rubí (Vallès Occidental). Aquest acte tindrà lloc a les 19:00 hores

Els ponents de la jornada seran:
•    Artur Xavier Roig, professor i director del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB.
•    Ana Belén González Reyes, cap de l'àrea de Responsabilitat Social Corporativa i Medi Ambient a Caprabo.
•    Dani Giménez, membre de Nutrició sense Fronteres.
•    Paco Muñoz-Gutiérrez, tècnic de l’Oficina de Medi Ambient de la UAB.
Manel Sabés, vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la UAB, presentarà i moderarà l'acte.

Segons la Diagnosi del malbaratament alimentari de Catalunya realitzat per l'Agència de Residus de Catalunya, s'estima que cada català malbarata prop de 35 kg de menjar anualment, o 96 g diàriament.

Es pot afirmar, doncs, que el 6,3% del total de residus municipals de Catalunya són aliments malbaratats. Per tant, un ús eficient dels aliments podria reduir un 6,3% els residus municipals, que al capdavall es podria llegir com el potencial de prevenció de residus atribuïble als residus alimentaris.

D’acord amb les dades de l’estudi, les famílies són les responsables principals del malbaratament amb un 58% del total; el comerç, de forma agregada, amb un 26%, i el sector de serveis a la restauració i el càtering es responsabilitza del 16% del malbaratament de Catalunya.

Cal confirmar l’assistència enviant un correu electrònic a amics@uab.cat o trucant al 93 581 14 90

“SOM GENT DE PROFIT” AL SALÓ DE LA INFÀNCIA DE BARCELONA

L’Agència de Residus de Catalunya va participar en la celebració anual del Saló de la Infància de Barcelona organitzat per Fira de Barcelona, del 27 de desembre de 2014 al 4 gener de 2015 al recinte de Montjuïc. A l’esdeveniment hi van acudir més de 180.000 visitants.

L'exposició itinerant "Som Gent de Profit" està formada per diferents plafons sobre el malbaratament alimentari. D'una manera gràfica, molt didàctica i interactiva, els més joves entendran quines conseqüències té el malbaratament i què podem fer per evitar-lo.

I per als més petits, es fan diversos tallers amb els personatges Apro i Fita que expliquen com a casa es pot aprofitar el menjar i no llençar-lo de forma fàcil i divertida.

“EL POP DEL RECICLATGE” AL SALÓ DE LA INFÀNCIA DE BARCELONA

Una de les accions que l'Agència de Residus de Catalunya organitzava en el marc del Saló de la Infància de Barcelona era una eina comunicativa que ajuda a assolir els conceptes bàsics de la recollida selectiva fomentant la participació de la població: el Pop del Reciclatge.

La proposta didàctica consisteix en aconseguir que els infants pugin per una rampa a dalt del pop, on hi ha uns coixins inflables que representen diversos residus domèstics.

A la base del pop es fa una explicació sobre la prevenció de residus i la recollida selectiva de residus municipals com un hàbit senzill i quotidià. A la cúpula del pop, un monitor torna a fer una explicació participativa sobre les nocions bàsiques de recollida selectiva, ensenyant-los on (contenidor o deixalleria) es diposita cadascun dels residus que es troben dibuixats en els coixins.

L’infant ha d’agafar un coixí-residu i triar per quin tobogan ha de baixar. El color del tobogan triat ha de correspondre al contenidor o deixalleria on s’ha de llençar el coixí-residu. Es a dir, el tobogan blau correspon al contenidor d’envasos de paper-cartró, el verd, el d’envasos de vidre, el groc, el d’envasos de plàstic, llaunes i brics, el marró, el de la fracció orgànica, el gris, el contenidor de la fracció resta i el vermell a la deixalleria.

El Gran Dinar Barcelona 2014: una gran campanya de sensibilització vers el malbaratament alimentari

El Gran Dinar serveix 4.115 racions de menjar i recupera més de quatre tones d’aliments! La Fira d’experiències contra el malbaratament i l’escenari mostren a la ciutadania els 18 projectes més rellevants de lluita a favor de l’aprofitament dels aliments.

El passat 22 de Novembre, va tenir lloc a la plaça dels Àngels de Barcelona, el primer Gran Dinar d’Aprofitament a la ciutat, emmarcat dins de la VI Setmana Europea de la Prevenció de Residus i, en concret, en el dia temàtic sobre la prevenció del malbaratament alimentari. L’objectiu: conscienciar la ciutadania i provocar un canvi en tots els actors del cicle dels aliments des del camp a la taula.

Vàrem comptar amb la col·laboració de més de 150 voluntaris i voluntàries que van participar en les tasques de recollida i espigolament dels aliments (tant als camps com als majoristes de Mercabarna i Mercavallès) que d’altra forma haguessin estat rebutjats per no ser comercialitzables però si totalment aptes pel consum.

Els voluntaris dirigits per la Fundació Alícia, varen netejar, pelar i preparar els aliments durant la discosopa que es va realitzar la tarda prèvia al Gran Dinar per ser cuinats l’endemà a la plaça. Durant l’esdeveniment, es van servir 3000 racions de sopa de verdures per una banda, i més de 1100 racions de macedònia de fruites. Però no només això, es van donar en “adopció” més de 1000kg de verdures i fruites, es van lliurar 500kg de verdures tallades al menjador social del Caliu d’Horta i uns altres 500kg al menjador social Reina de la Paz. En definitiva, es van salvar més de 4 tones d’aliments (l’equivalent a 16.340kg d’emissions de Co2)!

A tocar de la cuina i l’escenari, des d’on es va abordar la problemàtica amb representants dels diferents sectors i s’animava la festa, hi havia també una fira on es presentaven les experiències i accions més rellevants al territori amb tallers per a grans i petits i tast de productes fruit de l’aprofitament d’aliments.

 

Amb aquest acte festiu hem volgut fer palès un greu problema econòmic, ambiental, social i ètic que afecta a tota la societat i que demana la implicació de tothom. A Catalunya es malbaraten anualment unes 260.000 tones d’aliments i cal actuar per aconseguir reduir aquesta xifra.

El Gran Dinar Barcelona ha estat possible també gràcies a la implicació de més de 36 entitats, administracions i empreses que han sumat esforços convençuts que cal actuar per aconseguir un canvi entre tots.

 

Des de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) continuarem treballant per tal de sensibilitzar i implicar persones, entitats, empreses i administracions per un bon aprofitament dels aliments.