Aquesta web fa servir cookies. Seguir navegant per ella implica la seva acceptació

CONSELLS DE PROFIT

Cerca els consells per paraules clau

    • Abans d’anar a comprar, revisem què tenim per fer la llista del que necessitem!
    • Planifiquem els menús familiars amb una setmana de temps.
    • Els productes que caduquin abans, posem-los a primera fila. Que no se’ns facin malbé.
    • Vigilem amb les ofertes! Si ho hem d’acabar llençant, no surten a compte.
    • Sempre que puguem consumim productes locals i de temporada.
    • Fem recollida selectiva. Els residus orgànics al contenidor marró i els envasos, on toqui.
    • La nevera entre 4 °C i 5 °C mantindrà els aliments frescos més temps.
    • Les amanides, la pasta o la pizza ho admeten tot. Són ideals per aprofitar restes i sobralles!
    • Animem-nos a cuinar: ens ajudarà a conèixer i valorar més bé els aliments.
    • Tenir una bàscula a la cuina ens ajudarà a cuinar amb mesura.
    • Anem al mercat sense gana i farem la compra amb el cap.
    • On hi mengen 4 n'hi mengen 5. Comprem just i encertarem.
    • La millor manera de descongelar és dins de la nevera.
    • Amb el que ens sobri d’un dinar, podem inventar un sopar.
    • Triem els formats que s’ajustin millor a les nostres necessitats!
    • Quan ens vingui de gust una peça de fruita o verdura, mengem la més madura!
    • Llegim bé les etiquetes: caducitat i consum preferent no volen dir el mateix.
    • Amb la fruita madura fem batuts i sucs. I amb la verdura, sopes i cremes.
    • Aprofitem els tomàquets de temporada, econòmics i nutritius, i fem-ne conserves per a la resta de l’any.
    • Un cop fredes, guardem les restes de menjar a la nevera, en recipients tancats hermètics, mai al descobert.
    • Si congelem aliments ja cuinats, fem-ho en racions individuals perquè sigui més fàcil aprofitar-los.
    • El pa de qualitat congelat a llesques és més pràctic i no perd propietats!
    • Guardem els aliments fets amb ou cru sempre a la nevera i consumim-los ràpidament.
    • Per estalviar, podem coure llegums per a més d’un àpat i conservar-los a la nevera amb l’aigua de bullir i un raig d’oli.
    • Guardem la fruita i la verdura al calaix de la nevera a uns 4 °C.
    • Controlem les dates de consum preferent.
    • La fruita i la verdura comprem-la amb freqüència i en petites quantitats!
    • Posem el congelador a -18 °C i tot es conservarà millor!
    • Els congelats no duren per sempre! Etiquetem els congelats amb la data de congelació.
    • Els recipients amb reixeta són ideals perquè descongelem d’una manera neta i segura.
    • Revisem periòdicament el congelador per no oblidar-hi aliments i evitem que s’hi faci glaç.
    • Descongelem d’una manera segura: millor dins de la nevera i, si tenim pressa, al microones.
    • Allunyem les taronges de plàtans i pomes, que faran que madurin ràpidament.
    • Atenció! La poma accelera la maduració de les fruites que té al costat.
    • Un cop afegim sal, oli i vinagre, l’amanida es fa malbé ràpidament. Amanim-la per racions!
    • Les patates han d’estar ben airejades. Posem-les en una reixeta o bossa de malla.
    • Els ous, millor a la nevera i amb la punta cap avall.
    • Tomàquets, cebes, pastanagues i patates, al rebost millor que a la nevera.
    • Posem peres i pomes a part. Acceleren la maduració de la resta de fruita!
    • L’embotit curat i en peça sencera és millor penjar-lo en un espai fresc i sec.
    • Conservem els formatges tous o cremosos en una carmanyola ben tancada o embolicats en film.
    • Guardem els formatges frescos al prestatge superior de la nevera dins un recipient hermètic amb un tros de paper de cuina que absorbeixi la humitat.
    • No barregem cebes i patates. Es conserven millor per separat.
    • Conservem les restes de pollastre a la nevera, un cop fred, dins un recipient hermètic.
    • Aprofitem el pollastre a l’ast l’endemà d’una manera ben senzilla, com ara a tires en una amanida.
    • Aprofitem les restes de carn per elaborar alguna recepta (croquetes, lasanya, canelons...).
    • Comprem els pèsols en beina, ens duraran més temps!
    • Tant en beina com desgranats, els pèsols guardem-los dins d’una bossa a la nevera.
    • Conservem l’enciam net i sec (amb una centrifugadora) i dins d’una carmanyola a la nevera, amb un parell de tovallons de paper de cuina entre les fulles.
    • Les fulles senceres d’enciam duren més. No les partim ni trenquem fins a l’últim moment.
    • L’enciam és molt sensible al fred. Conservem-lo al calaix de les verdures de la nevera!
    • L’enciam en bossa dura més però es farà malbé ràpidament un cop obert.
    • Tallem l’enciam amb ganivets de plàstic o ceràmica. Retardarem l’oxidació.
    • Vigilem les dates de caducitat dels ous.
    • Deixem madurar els tomàquets a temperatura ambient per gaudir de tot el seu gust. Duren més si els posem cap per avall.
    • Guardem els tomàquets al frigorífic només si són molt madurs. El fred pot fer-los perdre el gust.
    • Conservem el tomacó penjat al rebost i a temperatura ambient!
    • Congelem els tomàquets sencers o escaldats, pelats i sense llavors. Aguanten sis mesos, ideals per a un sofregit.
    • Podem fer conserva de tomàquet cru o de tomàquet sofregit.
    • Les taronges, com altres cítrics, si les consumim al moment es poden mantenir a temperatura ambient.
    • Guardem les taronges sense apilar, en un lloc fresc i sec, lluny de la humitat.
    • Quan una taronja comença a fer-se malbé, retirem-la ràpidament perquè no faci malbé la resta.
    • Per conservar les taronges més temps podem posar-les a la nevera, però no seran tan bones.
    • Pomes i peres es conserven bé fora de la nevera.
    • Un tros de poma tallat o pelat s’ha de sucar amb unes gotes de llimona si no volem que s’oxidi i es posi negre.
    • Les pomes duren més si les posem al calaix de la fruita del refrigerador.
    • Podem conservar les pomes en una bossa de plàstic i ruixar-les un cop per setmana amb aigua. 
    • Una poma podrida fa que es podreixin les altres. Separem les pomes que es facin malbé de la resta.
    • El peix fora de l’aigua no vol aigua! Conservem-lo en un recipient hermètic amb reixeta per evitar qualsevol contacte amb el líquid.
    • El peix fresc guardem-lo ràpidament a la part més freda de la nevera.
    • Un cop descongelat el peix, mengem-nos-el ràpidament!
    • Si deixem una poma a prop de les patates es conservaran millor. En un lloc fresc i fosc.
    • No cal que posem les pastanagues a la nevera. Conservem-les amb part de les fulles.
    • Les pastanagues estovades, introduïm-les uns minuts en aigua freda.
    • Conservem el pa dins d’una bossa de roba: evita la pèrdua d’humitat i permet que el pa respiri.
    • Els pans de sègol, integrals o de pagès grans i amb escorça gruixuda duren més temps.
    • Deixem el pa de motlle a la bossa de plàstic dins de la nevera i el consumim abans de la data de caducitat.
    • Congelem per separat les clares. Les podrem fer servir per muntar.
    • Assegurem-nos que els plats amb ou es coguin bé i quedin ben quallats.
    • Els llegums secs conservem-los sempre en un lloc fresc i sense humitat.
    • Un cop cuits, els llegums es conserven una setmana a la nevera dins d’un recipient hermètic.
    • Els llegums es congelen dins una bossa de plàstic ben tancada, poden durar mesos.
    • La fruita tropical, fora de la nevera! Així conserva millor les seves propietats.
    • La carn picada és la més delicada, per tant, conservem-la amb especial cura i consumim-la en 24 hores.
    • Conservem la carn sempre a la nevera, a la part més freda.
    • Evitem que la carn crua gotegi o regalimi sobre altres aliments.
    • Consumim la carn al cap de 2 o 3 dies màxim, o congelem-la en porcions individuals per a una congelació ràpida.
    • Descongelem la carn a la nevera o si tenim pressa al microones, i cuinem-la immediatament.
    • Guardem els iogurts i altres postres làctics al prestatge superior de la nevera.
    • Un cop oberts, els iogurts s’han de consumir ràpidament.
    • El pernil el podem congelar. L’hem de traure del congelador amb temps perquè es vaig descongelant.
    • Guardem l’embotit tallat en un recipient hermètic. I només li traiem la pell en l’últim moment.
    • Si l’embotit està encetat, untem la part tallada amb una mica d’oli d’oliva.
    • El formatge curat es pot conservar fora de la nevera, convenientment embolicat.
    • Congelem el formatge abans que es faci malbé. Aprofitem-lo per a cremes, salses, pizzes...
    • Els espinacs frescos guardem-los a la nevera en una bossa amb petits forats i consumim-los abans de tres dies.
    • Congelem els espinacs un cop nets i escaldats, assequem-los bé i fiquem-los en bosses o en recipients de plàstic al congelador, en racions individuals.
    • Els plàtans a temperatura ambient maduren ràpidament, però a la nevera es posen negres. Pelem-los i guardem-los en una carmanyola a la nevera.
    • Conservem els plàtans en manat i fora de la nevera. Emboliquem la punta de la tija amb paper de plàstic.
    • Podem conservar els plàtans embolicats en paper de diari al calaix de la fruita de la nevera.
    • El pernil dolç guardem-lo a la part més freda del refrigerador i no triguem a consumir-lo.
    • No hem de guardar mai el pa de barra en una bossa de plàstic: es florirà.
    • Per conservar molt de temps les cebes, pelem-les, piquem-les i congelem-les en una bossa.
    • Conservem les cebes separades entre si, en un lloc fresc, sec i ventilat.
    • Si tenim mitja ceba, guardem-la a la nevera tapada amb film o dins d’un recipient hermètic.
    • No és imprescindible que els carbassons es guardin a la nevera.
    • Conservem el carbassó allunyat de plàtans i pomes. Els gasos que emeten poden donar-li gust amarg a la pell.
    • No és imprescindible que pelem el carbassó. Aprofitem-lo sencer!
    • Congelem el carbassó pelat, tallat i escaldat uns minuts. Refredem-lo en aigua freda i congelem-lo dins una bossa un cop sec i mirant que no quedi apilonat.
    • Aprofitem la temporada de bolets per tenir-ne per a la resta de l’any!
    • Assequem els bolets (trompetes, camagrocs, ceps...) a l’aire lliure durant uns deu dies. Guardem-los en pots de conserva.
    • Congelem els bolets crus o fregits dins de bosses per congelar. Del congelador van directament a la paella.
    • Perquè l’alvocat maduri, posem-lo dins una bossa de paper amb un plàtan o una poma.
    • Deixem que l’alvocat maduri a temperatura ambient. Un cop madur consumim-lo ràpidament.
    • Un cop obert, guardem l’alvocat untat amb llimona a la nevera, tapat per evitar que l’aire n’oxidi l’interior.
    • Conservem l’albergínia en peces senceres, preferiblement a la nevera.
    • Conservem l’albergínia bé en oli o en escabetx. Ens durarà més!
    • Congelem l’albergínia pelada, tallada i escaldada. Refredem-la en aigua freda i congelem-la dins una bossa un cop seca i mirant que no quedi apilonada.
    • Les parts dures de la verdura, les peles netes o els troncs, podem congelar-los i aprofitar-los per fer una crema o brou.
    • Si la verdura s’està fent malbé, escaldem-la durant uns minuts, refredem-la i congelem-la. Però no congelem mai cogombres ni enciams.
    • Un cop cuinada, la carn es pot tornar a congelar.
    • Els tomàquets els podem congelar directament, millor pelats, per aprofitar-los en un sofregit.
    • Totes les fruites es poden congelar. Informem-nos de com fer-ho abans que se’ns facin malbé.
    • Abans d’anar a comprar, revisem què tenim per fer la llista del que necessitem!
    • Planifiquem els menús familiars amb una setmana de temps.
    • Els productes que caduquin abans, posem-los a primera fila. Que no se’ns facin malbé.
    • Vigilem amb les ofertes! Si ho hem d’acabar llençant, no surten a compte.
    • Sempre que puguem consumim productes locals i de temporada.
    • Fem recollida selectiva. Els residus orgànics al contenidor marró i els envasos, on toqui.
    • La nevera entre 4 °C i 5 °C mantindrà els aliments frescos més temps.
    • Les amanides, la pasta o la pizza ho admeten tot. Són ideals per aprofitar restes i sobralles!
    • Animem-nos a cuinar: ens ajudarà a conèixer i valorar més bé els aliments.
    • Tenir una bàscula a la cuina ens ajudarà a cuinar amb mesura.
    • Anem al mercat sense gana i farem la compra amb el cap.
    • On hi mengen 4 n'hi mengen 5. Comprem just i encertarem.
    • La millor manera de descongelar és dins de la nevera.
    • Amb el que ens sobri d’un dinar, podem inventar un sopar.
    • Triem els formats que s’ajustin millor a les nostres necessitats!
    • Quan ens vingui de gust una peça de fruita o verdura, mengem la més madura!
    • Llegim bé les etiquetes: caducitat i consum preferent no volen dir el mateix.
    • Amb la fruita madura fem batuts i sucs. I amb la verdura, sopes i cremes.
    • Aprofitem els tomàquets de temporada, econòmics i nutritius, i fem-ne conserves per a la resta de l’any.
    • Un cop fredes, guardem les restes de menjar a la nevera, en recipients tancats hermètics, mai al descobert.
    • Si congelem aliments ja cuinats, fem-ho en racions individuals perquè sigui més fàcil aprofitar-los.
    • El pa de qualitat congelat a llesques és més pràctic i no perd propietats!
    • Guardem els aliments fets amb ou cru sempre a la nevera i consumim-los ràpidament.
    • Per estalviar, podem coure llegums per a més d’un àpat i conservar-los a la nevera amb l’aigua de bullir i un raig d’oli.
    • Guardem la fruita i la verdura al calaix de la nevera a uns 4 °C.
    • Controlem les dates de consum preferent.
    • La fruita i la verdura comprem-la amb freqüència i en petites quantitats!
    • Posem el congelador a -18 °C i tot es conservarà millor!
    • Els congelats no duren per sempre! Etiquetem els congelats amb la data de congelació.
    • Els recipients amb reixeta són ideals perquè descongelem d’una manera neta i segura.
    • Revisem periòdicament el congelador per no oblidar-hi aliments i evitem que s’hi faci glaç.
    • Descongelem d’una manera segura: millor dins de la nevera i, si tenim pressa, al microones.
    • Allunyem les taronges de plàtans i pomes, que faran que madurin ràpidament.
    • Atenció! La poma accelera la maduració de les fruites que té al costat.
    • Un cop afegim sal, oli i vinagre, l’amanida es fa malbé ràpidament. Amanim-la per racions!
    • Les patates han d’estar ben airejades. Posem-les en una reixeta o bossa de malla.
    • Els ous, millor a la nevera i amb la punta cap avall.
    • Tomàquets, cebes, pastanagues i patates, al rebost millor que a la nevera.
    • Posem peres i pomes a part. Acceleren la maduració de la resta de fruita!
    • L’embotit curat i en peça sencera és millor penjar-lo en un espai fresc i sec.
    • Conservem els formatges tous o cremosos en una carmanyola ben tancada o embolicats en film.
    • Guardem els formatges frescos al prestatge superior de la nevera dins un recipient hermètic amb un tros de paper de cuina que absorbeixi la humitat.
    • No barregem cebes i patates. Es conserven millor per separat.
    • Conservem les restes de pollastre a la nevera, un cop fred, dins un recipient hermètic.
    • Aprofitem el pollastre a l’ast l’endemà d’una manera ben senzilla, com ara a tires en una amanida.
    • Aprofitem les restes de carn per elaborar alguna recepta (croquetes, lasanya, canelons...).
    • Comprem els pèsols en beina, ens duraran més temps!
    • Tant en beina com desgranats, els pèsols guardem-los dins d’una bossa a la nevera.
    • Conservem l’enciam net i sec (amb una centrifugadora) i dins d’una carmanyola a la nevera, amb un parell de tovallons de paper de cuina entre les fulles.
    • Les fulles senceres d’enciam duren més. No les partim ni trenquem fins a l’últim moment.
    • L’enciam és molt sensible al fred. Conservem-lo al calaix de les verdures de la nevera!
    • L’enciam en bossa dura més però es farà malbé ràpidament un cop obert.
    • Tallem l’enciam amb ganivets de plàstic o ceràmica. Retardarem l’oxidació.
    • Vigilem les dates de caducitat dels ous.
    • Deixem madurar els tomàquets a temperatura ambient per gaudir de tot el seu gust. Duren més si els posem cap per avall.
    • Guardem els tomàquets al frigorífic només si són molt madurs. El fred pot fer-los perdre el gust.
    • Conservem el tomacó penjat al rebost i a temperatura ambient!
    • Congelem els tomàquets sencers o escaldats, pelats i sense llavors. Aguanten sis mesos, ideals per a un sofregit.
    • Podem fer conserva de tomàquet cru o de tomàquet sofregit.
    • Les taronges, com altres cítrics, si les consumim al moment es poden mantenir a temperatura ambient.
    • Guardem les taronges sense apilar, en un lloc fresc i sec, lluny de la humitat.
    • Quan una taronja comença a fer-se malbé, retirem-la ràpidament perquè no faci malbé la resta.
    • Per conservar les taronges més temps podem posar-les a la nevera, però no seran tan bones.
    • Pomes i peres es conserven bé fora de la nevera.
    • Un tros de poma tallat o pelat s’ha de sucar amb unes gotes de llimona si no volem que s’oxidi i es posi negre.
    • Les pomes duren més si les posem al calaix de la fruita del refrigerador.
    • Podem conservar les pomes en una bossa de plàstic i ruixar-les un cop per setmana amb aigua. 
    • Una poma podrida fa que es podreixin les altres. Separem les pomes que es facin malbé de la resta.
    • El peix fora de l’aigua no vol aigua! Conservem-lo en un recipient hermètic amb reixeta per evitar qualsevol contacte amb el líquid.
    • El peix fresc guardem-lo ràpidament a la part més freda de la nevera.
    • Un cop descongelat el peix, mengem-nos-el ràpidament!
    • Si deixem una poma a prop de les patates es conservaran millor. En un lloc fresc i fosc.
    • No cal que posem les pastanagues a la nevera. Conservem-les amb part de les fulles.
    • Les pastanagues estovades, introduïm-les uns minuts en aigua freda.
    • Conservem el pa dins d’una bossa de roba: evita la pèrdua d’humitat i permet que el pa respiri.
    • Els pans de sègol, integrals o de pagès grans i amb escorça gruixuda duren més temps.
    • Deixem el pa de motlle a la bossa de plàstic dins de la nevera i el consumim abans de la data de caducitat.
    • Congelem per separat les clares. Les podrem fer servir per muntar.
    • Assegurem-nos que els plats amb ou es coguin bé i quedin ben quallats.
    • Els llegums secs conservem-los sempre en un lloc fresc i sense humitat.
    • Un cop cuits, els llegums es conserven una setmana a la nevera dins d’un recipient hermètic.
    • Els llegums es congelen dins una bossa de plàstic ben tancada, poden durar mesos.
    • La fruita tropical, fora de la nevera! Així conserva millor les seves propietats.
    • La carn picada és la més delicada, per tant, conservem-la amb especial cura i consumim-la en 24 hores.
    • Conservem la carn sempre a la nevera, a la part més freda.
    • Evitem que la carn crua gotegi o regalimi sobre altres aliments.
    • Consumim la carn al cap de 2 o 3 dies màxim, o congelem-la en porcions individuals per a una congelació ràpida.
    • Descongelem la carn a la nevera o si tenim pressa al microones, i cuinem-la immediatament.
    • Guardem els iogurts i altres postres làctics al prestatge superior de la nevera.
    • Un cop oberts, els iogurts s’han de consumir ràpidament.
    • El pernil el podem congelar. L’hem de traure del congelador amb temps perquè es vaig descongelant.
    • Guardem l’embotit tallat en un recipient hermètic. I només li traiem la pell en l’últim moment.
    • Si l’embotit està encetat, untem la part tallada amb una mica d’oli d’oliva.
    • El formatge curat es pot conservar fora de la nevera, convenientment embolicat.
    • Congelem el formatge abans que es faci malbé. Aprofitem-lo per a cremes, salses, pizzes...
    • Els espinacs frescos guardem-los a la nevera en una bossa amb petits forats i consumim-los abans de tres dies.
    • Congelem els espinacs un cop nets i escaldats, assequem-los bé i fiquem-los en bosses o en recipients de plàstic al congelador, en racions individuals.
    • Els plàtans a temperatura ambient maduren ràpidament, però a la nevera es posen negres. Pelem-los i guardem-los en una carmanyola a la nevera.
    • Conservem els plàtans en manat i fora de la nevera. Emboliquem la punta de la tija amb paper de plàstic.
    • Podem conservar els plàtans embolicats en paper de diari al calaix de la fruita de la nevera.
    • El pernil dolç guardem-lo a la part més freda del refrigerador i no triguem a consumir-lo.
    • No hem de guardar mai el pa de barra en una bossa de plàstic: es florirà.
    • Per conservar molt de temps les cebes, pelem-les, piquem-les i congelem-les en una bossa.
    • Conservem les cebes separades entre si, en un lloc fresc, sec i ventilat.
    • Si tenim mitja ceba, guardem-la a la nevera tapada amb film o dins d’un recipient hermètic.
    • No és imprescindible que els carbassons es guardin a la nevera.
    • Conservem el carbassó allunyat de plàtans i pomes. Els gasos que emeten poden donar-li gust amarg a la pell.
    • No és imprescindible que pelem el carbassó. Aprofitem-lo sencer!
    • Congelem el carbassó pelat, tallat i escaldat uns minuts. Refredem-lo en aigua freda i congelem-lo dins una bossa un cop sec i mirant que no quedi apilonat.
    • Aprofitem la temporada de bolets per tenir-ne per a la resta de l’any!
    • Assequem els bolets (trompetes, camagrocs, ceps...) a l’aire lliure durant uns deu dies. Guardem-los en pots de conserva.
    • Congelem els bolets crus o fregits dins de bosses per congelar. Del congelador van directament a la paella.
    • Perquè l’alvocat maduri, posem-lo dins una bossa de paper amb un plàtan o una poma.
    • Deixem que l’alvocat maduri a temperatura ambient. Un cop madur consumim-lo ràpidament.
    • Un cop obert, guardem l’alvocat untat amb llimona a la nevera, tapat per evitar que l’aire n’oxidi l’interior.
    • Conservem l’albergínia en peces senceres, preferiblement a la nevera.
    • Conservem l’albergínia bé en oli o en escabetx. Ens durarà més!
    • Congelem l’albergínia pelada, tallada i escaldada. Refredem-la en aigua freda i congelem-la dins una bossa un cop seca i mirant que no quedi apilonada.
    • Les parts dures de la verdura, les peles netes o els troncs, podem congelar-los i aprofitar-los per fer una crema o brou.
    • Si la verdura s’està fent malbé, escaldem-la durant uns minuts, refredem-la i congelem-la. Però no congelem mai cogombres ni enciams.
    • Un cop cuinada, la carn es pot tornar a congelar.
    • Els tomàquets els podem congelar directament, millor pelats, per aprofitar-los en un sofregit.
    • Totes les fruites es poden congelar. Informem-nos de com fer-ho abans que se’ns facin malbé.
    • Abans d’anar a comprar, revisem què tenim per fer la llista del que necessitem!
    • Planifiquem els menús familiars amb una setmana de temps.
    • Els productes que caduquin abans, posem-los a primera fila. Que no se’ns facin malbé.
    • Vigilem amb les ofertes! Si ho hem d’acabar llençant, no surten a compte.
    • Sempre que puguem consumim productes locals i de temporada.
    • Fem recollida selectiva. Els residus orgànics al contenidor marró i els envasos, on toqui.
    • La nevera entre 4 °C i 5 °C mantindrà els aliments frescos més temps.
    • Les amanides, la pasta o la pizza ho admeten tot. Són ideals per aprofitar restes i sobralles!
    • Animem-nos a cuinar: ens ajudarà a conèixer i valorar més bé els aliments.
    • Tenir una bàscula a la cuina ens ajudarà a cuinar amb mesura.
    • Anem al mercat sense gana i farem la compra amb el cap.
    • On hi mengen 4 n'hi mengen 5. Comprem just i encertarem.
    • La millor manera de descongelar és dins de la nevera.
    • Amb el que ens sobri d’un dinar, podem inventar un sopar.
    • Triem els formats que s’ajustin millor a les nostres necessitats!
    • Quan ens vingui de gust una peça de fruita o verdura, mengem la més madura!
    • Llegim bé les etiquetes: caducitat i consum preferent no volen dir el mateix.
    • Amb la fruita madura fem batuts i sucs. I amb la verdura, sopes i cremes.
    • Aprofitem els tomàquets de temporada, econòmics i nutritius, i fem-ne conserves per a la resta de l’any.
    • Un cop fredes, guardem les restes de menjar a la nevera, en recipients tancats hermètics, mai al descobert.
    • Si congelem aliments ja cuinats, fem-ho en racions individuals perquè sigui més fàcil aprofitar-los.
    • El pa de qualitat congelat a llesques és més pràctic i no perd propietats!
    • Guardem els aliments fets amb ou cru sempre a la nevera i consumim-los ràpidament.
    • Per estalviar, podem coure llegums per a més d’un àpat i conservar-los a la nevera amb l’aigua de bullir i un raig d’oli.
    • Guardem la fruita i la verdura al calaix de la nevera a uns 4 °C.
    • Controlem les dates de consum preferent.
    • La fruita i la verdura comprem-la amb freqüència i en petites quantitats!
    • Posem el congelador a -18 °C i tot es conservarà millor!
    • Els congelats no duren per sempre! Etiquetem els congelats amb la data de congelació.
    • Els recipients amb reixeta són ideals perquè descongelem d’una manera neta i segura.
    • Revisem periòdicament el congelador per no oblidar-hi aliments i evitem que s’hi faci glaç.
    • Descongelem d’una manera segura: millor dins de la nevera i, si tenim pressa, al microones.
    • Allunyem les taronges de plàtans i pomes, que faran que madurin ràpidament.
    • Atenció! La poma accelera la maduració de les fruites que té al costat.
    • Un cop afegim sal, oli i vinagre, l’amanida es fa malbé ràpidament. Amanim-la per racions!
    • Les patates han d’estar ben airejades. Posem-les en una reixeta o bossa de malla.
    • Els ous, millor a la nevera i amb la punta cap avall.
    • Tomàquets, cebes, pastanagues i patates, al rebost millor que a la nevera.
    • Posem peres i pomes a part. Acceleren la maduració de la resta de fruita!
    • L’embotit curat i en peça sencera és millor penjar-lo en un espai fresc i sec.
    • Conservem els formatges tous o cremosos en una carmanyola ben tancada o embolicats en film.
    • Guardem els formatges frescos al prestatge superior de la nevera dins un recipient hermètic amb un tros de paper de cuina que absorbeixi la humitat.
    • No barregem cebes i patates. Es conserven millor per separat.
    • Conservem les restes de pollastre a la nevera, un cop fred, dins un recipient hermètic.
    • Aprofitem el pollastre a l’ast l’endemà d’una manera ben senzilla, com ara a tires en una amanida.
    • Aprofitem les restes de carn per elaborar alguna recepta (croquetes, lasanya, canelons...).
    • Comprem els pèsols en beina, ens duraran més temps!
    • Tant en beina com desgranats, els pèsols guardem-los dins d’una bossa a la nevera.
    • Conservem l’enciam net i sec (amb una centrifugadora) i dins d’una carmanyola a la nevera, amb un parell de tovallons de paper de cuina entre les fulles.
    • Les fulles senceres d’enciam duren més. No les partim ni trenquem fins a l’últim moment.
    • L’enciam és molt sensible al fred. Conservem-lo al calaix de les verdures de la nevera!
    • L’enciam en bossa dura més però es farà malbé ràpidament un cop obert.
    • Tallem l’enciam amb ganivets de plàstic o ceràmica. Retardarem l’oxidació.
    • Vigilem les dates de caducitat dels ous.
    • Deixem madurar els tomàquets a temperatura ambient per gaudir de tot el seu gust. Duren més si els posem cap per avall.
    • Guardem els tomàquets al frigorífic només si són molt madurs. El fred pot fer-los perdre el gust.
    • Conservem el tomacó penjat al rebost i a temperatura ambient!
    • Congelem els tomàquets sencers o escaldats, pelats i sense llavors. Aguanten sis mesos, ideals per a un sofregit.
    • Podem fer conserva de tomàquet cru o de tomàquet sofregit.
    • Les taronges, com altres cítrics, si les consumim al moment es poden mantenir a temperatura ambient.
    • Guardem les taronges sense apilar, en un lloc fresc i sec, lluny de la humitat.
    • Quan una taronja comença a fer-se malbé, retirem-la ràpidament perquè no faci malbé la resta.
    • Per conservar les taronges més temps podem posar-les a la nevera, però no seran tan bones.
    • Pomes i peres es conserven bé fora de la nevera.
    • Un tros de poma tallat o pelat s’ha de sucar amb unes gotes de llimona si no volem que s’oxidi i es posi negre.
    • Les pomes duren més si les posem al calaix de la fruita del refrigerador.
    • Podem conservar les pomes en una bossa de plàstic i ruixar-les un cop per setmana amb aigua. 
    • Una poma podrida fa que es podreixin les altres. Separem les pomes que es facin malbé de la resta.
    • El peix fora de l’aigua no vol aigua! Conservem-lo en un recipient hermètic amb reixeta per evitar qualsevol contacte amb el líquid.
    • El peix fresc guardem-lo ràpidament a la part més freda de la nevera.
    • Un cop descongelat el peix, mengem-nos-el ràpidament!
    • Si deixem una poma a prop de les patates es conservaran millor. En un lloc fresc i fosc.
    • No cal que posem les pastanagues a la nevera. Conservem-les amb part de les fulles.
    • Les pastanagues estovades, introduïm-les uns minuts en aigua freda.
    • Conservem el pa dins d’una bossa de roba: evita la pèrdua d’humitat i permet que el pa respiri.
    • Els pans de sègol, integrals o de pagès grans i amb escorça gruixuda duren més temps.
    • Deixem el pa de motlle a la bossa de plàstic dins de la nevera i el consumim abans de la data de caducitat.
    • Congelem per separat les clares. Les podrem fer servir per muntar.
    • Assegurem-nos que els plats amb ou es coguin bé i quedin ben quallats.
    • Els llegums secs conservem-los sempre en un lloc fresc i sense humitat.
    • Un cop cuits, els llegums es conserven una setmana a la nevera dins d’un recipient hermètic.
    • Els llegums es congelen dins una bossa de plàstic ben tancada, poden durar mesos.
    • La fruita tropical, fora de la nevera! Així conserva millor les seves propietats.
    • La carn picada és la més delicada, per tant, conservem-la amb especial cura i consumim-la en 24 hores.
    • Conservem la carn sempre a la nevera, a la part més freda.
    • Evitem que la carn crua gotegi o regalimi sobre altres aliments.
    • Consumim la carn al cap de 2 o 3 dies màxim, o congelem-la en porcions individuals per a una congelació ràpida.
    • Descongelem la carn a la nevera o si tenim pressa al microones, i cuinem-la immediatament.
    • Guardem els iogurts i altres postres làctics al prestatge superior de la nevera.
    • Un cop oberts, els iogurts s’han de consumir ràpidament.
    • El pernil el podem congelar. L’hem de traure del congelador amb temps perquè es vaig descongelant.
    • Guardem l’embotit tallat en un recipient hermètic. I només li traiem la pell en l’últim moment.
    • Si l’embotit està encetat, untem la part tallada amb una mica d’oli d’oliva.
    • El formatge curat es pot conservar fora de la nevera, convenientment embolicat.
    • Congelem el formatge abans que es faci malbé. Aprofitem-lo per a cremes, salses, pizzes...
    • Els espinacs frescos guardem-los a la nevera en una bossa amb petits forats i consumim-los abans de tres dies.
    • Congelem els espinacs un cop nets i escaldats, assequem-los bé i fiquem-los en bosses o en recipients de plàstic al congelador, en racions individuals.
    • Els plàtans a temperatura ambient maduren ràpidament, però a la nevera es posen negres. Pelem-los i guardem-los en una carmanyola a la nevera.
    • Conservem els plàtans en manat i fora de la nevera. Emboliquem la punta de la tija amb paper de plàstic.
    • Podem conservar els plàtans embolicats en paper de diari al calaix de la fruita de la nevera.
    • El pernil dolç guardem-lo a la part més freda del refrigerador i no triguem a consumir-lo.
    • No hem de guardar mai el pa de barra en una bossa de plàstic: es florirà.
    • Per conservar molt de temps les cebes, pelem-les, piquem-les i congelem-les en una bossa.
    • Conservem les cebes separades entre si, en un lloc fresc, sec i ventilat.
    • Si tenim mitja ceba, guardem-la a la nevera tapada amb film o dins d’un recipient hermètic.
    • No és imprescindible que els carbassons es guardin a la nevera.
    • Conservem el carbassó allunyat de plàtans i pomes. Els gasos que emeten poden donar-li gust amarg a la pell.
    • No és imprescindible que pelem el carbassó. Aprofitem-lo sencer!
    • Congelem el carbassó pelat, tallat i escaldat uns minuts. Refredem-lo en aigua freda i congelem-lo dins una bossa un cop sec i mirant que no quedi apilonat.
    • Aprofitem la temporada de bolets per tenir-ne per a la resta de l’any!
    • Assequem els bolets (trompetes, camagrocs, ceps...) a l’aire lliure durant uns deu dies. Guardem-los en pots de conserva.
    • Congelem els bolets crus o fregits dins de bosses per congelar. Del congelador van directament a la paella.
    • Perquè l’alvocat maduri, posem-lo dins una bossa de paper amb un plàtan o una poma.
    • Deixem que l’alvocat maduri a temperatura ambient. Un cop madur consumim-lo ràpidament.
    • Un cop obert, guardem l’alvocat untat amb llimona a la nevera, tapat per evitar que l’aire n’oxidi l’interior.
    • Conservem l’albergínia en peces senceres, preferiblement a la nevera.
    • Conservem l’albergínia bé en oli o en escabetx. Ens durarà més!
    • Congelem l’albergínia pelada, tallada i escaldada. Refredem-la en aigua freda i congelem-la dins una bossa un cop seca i mirant que no quedi apilonada.
    • Les parts dures de la verdura, les peles netes o els troncs, podem congelar-los i aprofitar-los per fer una crema o brou.
    • Si la verdura s’està fent malbé, escaldem-la durant uns minuts, refredem-la i congelem-la. Però no congelem mai cogombres ni enciams.
    • Un cop cuinada, la carn es pot tornar a congelar.
    • Els tomàquets els podem congelar directament, millor pelats, per aprofitar-los en un sofregit.
    • Totes les fruites es poden congelar. Informem-nos de com fer-ho abans que se’ns facin malbé.